На 11 юли ще се проведе първият фермерски пазар в град Балчик, съобщават организаторите на събитието, официално подкрепено от общината. 

Лют тур в люта ферма 

„За чиста храна“ е девизът на малките производители, които ще посрещат лично своите клиенти между 17 и 21 часа в събота в началото на “Дамбата” в Балчик.  

Фермерите ще предложат своята чиста продукция, отгледана без химически торове, без изкуствени консерванти и подобрители.

Потребителите ще могат да се възползват от разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, продукти от краве, овче, козе мляко - сирена, кашкавали, кисело мляко, печива с квас, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, ядки и сушени плодове, плодови вина, ръчно изработена керамика и други занаятчийски изделия от естествени материали.

С апела "Опитайте вкуса на Добруджа" фермерският пазар в Балчик отваря след традиционното вече изложение на малки местни производители в етнографския комплекс "Стария Добрич" в областния град. 

Организаторите припомнят, че все повече общини в страната и Европа дават ход на създаване на фермерски пазари, с което се повишава културата на хранене на населението, възстановява се доверието между потребител и производител и се подпомага развитието на малките производители от регионите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

„Розово сърце“ и „Алено сърце“ обраха овациите на фермерски пазар

Организатор на фермерски пазар: Производителите печелят от кризата

По-високи мита на вносните агростоки се обсъждат в Брюксел