Често в стопанството, овощната градина или ливадата фермерите се натъкват на змии. За много от тях срещата е неприятна, особено ако не познават видовете влечуги и не могат да преценят дали животното е отровно, или не. У мнозина те пораждат и страх, граничещ с фобия. Това е напълно нормално и вродено в човешкия род - наследство от древните ни предци, които са живеели в близък досег с дивия свят. Ако питаете неприязън към змиите - не се чудете - това е начинът, по който съзнанието ни се е пригодило да отговаря на заплахи през милионите години еволюция.

Как размерите на нивите влияят на биоразнообразието

В днешно време обаче рядко имаме досег с тези красиви влечуги и повечето хора знаят малко за тях. Независимо дали сме ги срещали на живо, или не - те са там. Едва ли има стопанство или ферма, в което никога да не се е появявала змия, дори и да не сме я видели или разбрали за съществуването ѝ. Но дали те наистина са толкова опасни? Оправдан ли е страхът ни от тях?

На този въпрос със свой пост в социалните мрежи се опита да отговори Антон Соколов, студент по биология и запален херпетолог, който от 10 години изучава любителски влечугите. Постът му вече е споделен от хиляди хора, които явно се вълнуват от темата за видовете змии, които можем да срещнем в къщата или фермата извън големия град.

От 16 вида змии в България, само 2 могат да са потенциално опасни в лицето на пепелянката (Vipera ammodytes) и усойницата (Vipera berus), като и двата са изключително срамежливи и рядко могат да се видят близо до каквото и да било населено място, обяснява Соколов. В двора и градината най-често се виждат така наречените синантропни видове, или видове, които живеят в съжителство с хората поради взаимна изгода. Този списък у нас включва: смок мишкар, голям стрелец, медянка, пъстър смок и двете водни змии - сивата и жълтоухата. Всеки един от тези видове е неотровен и напълно безобиден дори за деца.

"Причината гореспоменатите видове змии да присъстват в дворовете са благоприятните условия за тях - наличието на подходящи скривалища и храна. Много постройки имат голям брой гнезда на мишки и плъхове, до които дори и котка не може да се добере. За сметка на това едрите смокообразни, като големия стрелец и смока мишкар, са експерти в областта, с други думи - осигуряват безплатна услуга на екстерминатор", пише студентът.

Малките змийчета се изхранват с насекоми, включително вредители по културите и хлебарки, а някои видове, като медянката, понякога ядат дори отровни змии.

Когато се изчерпа източникът на храна, змиите обикновено си тръгват сами.

Начинът да ги прогоните е да почистите двора си от скривалища, пояснява още той. Това включва плоскости по земята, каменни цепки и дувари, стари бараки, високи треви. После трябва да се помъчите да се отървете сами от гризачите, макар че рядко ще успеете да го направите със същия успех както една змия, убеден е Соколов.

"Ако все пак не желаете да съжителствате с тези животни, не ги убивайте!", призовава Соколов.

"Много видове и без това са под заплаха и са защитени със закон. Никоя змия няма желание да се среща с човек, но някои от тях поемат риска, за да оцелеят. При следваща среща със змия си припомнете, че тя още по-малко желае да ви среща и просто ѝ дайте възможност тя сама да се оттегли", пише той.

Сяра, нафталин, конски косъм и подобни "бабешки" методи подчертано не работят, категоричен е студентът. Змиите притежават едно уникално приспособление, наречено Якобсонов орган, който им помага да събират микроскопични частици от въздуха чрез езика си, които после биват анализирани от мозъка. Това означава, че каквато и странна миризма да сложите, тя няма да им повлияе, просто ще бъде добавена към архива им от познати миризми.

Сол, натрошено стъкло и други, също не работят. В ежедневието си змиите преминават през цял куп различни повърхности и в резултат нямат проблем да минават през каквито и да е "мистични" прегради.

"Устройствата и спрейовете против змии, които се продават, са тотален фалш. До момента не съществува ефективна електроника или спрей, които да са на по-високо ниво от плацебо. Идеята на подобни продукти е просто да се възползват от невежеството на хората с цел лесни пари, а в действителност със същия успех можете да поставите и градински гном", предупреждава Антон Соколов.

Общоприето твърдение е, че таралежите ядат змии, но това в действителност не е толкова вярно. Таралежите ядат голям брой организми, като в менюто им влизат единствено дребни новоизлюпени змии. Едрите смокообразни и отровниците не ги закачат, тъй като нито имат имунитет срещу отровата, нито имат силата, необходима да се справят с възрастен смок-мишкар или голям стрелец. Котките са малко по-успешни в избиването на малки змийчета, но често не смеят да се перчат на големите смокове, а с отровниците пък имат минимален шанс да се справят и да оцелеят, твърди студентът.