ООН предложи Киев, Москва и Анкара да започнат подготвителна работа за транзита на руски амоняк в опит да спаси Черноморската зърнена сделка, която позволява безопасен износ на украинско зърно, информира Ройтерс.

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

ООН, която е инициатор на сделката, иска да се проведат паралелни преговори за разширяване на споразумението за Черно море, което беше договорено миналия юли, за да включи повече украински пристанища и други товари, каза източникът на агенцията. 

Русия се съгласи този месец на двумесечно удължаване на сделката, но заяви, че инициативата ще бъде прекратена, освен ако не бъде изпълнено споразумение, насочено към преодоляване на пречките пред руския износ на зърно и торове.

Украйна и Турция са се съгласили с новото предложение, предназначено да подобри операциите в черноморския зърнен коридор, но Русия все още не е отговорила, каза източникът. 

"Генералният секретар предложи някои идеи на страните за подобряване на улесняването на работата на Съвместния координационен център, да работи и по въпроса за износа на амоняк, който е част от подписаната сделка. разговорите и контактите продължават. Но това е всичко, което ще кажа сега", говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

ООН и Турция посредничиха в Черноморската инициатива за зърно между Москва и Киев през юли миналата година, за да помогнат за справяне с глобалната хранителна криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна, водещ световен износител на зърно.

ООН е връчила "официално обръщение към лидерите на Украйна, Турция и Русия с предложение за конкретен взаимноизгоден алгоритъм за радикално подобряване" на работата на зърнения коридор, каза източникът на Ройтерс. 

“Украйна и Турция потвърдиха готовността си да работят по алгоритъма, предложен от генералния секретар. В същото време към 30 май Русия не е дала съгласието си, въпреки наличието на благоприятни позиции в алгоритъма.”

Украински официални лица заявиха, че от средата на април Русия е "неразумно ограничила" работата по черноморската зърнена сделка.

Русия отрече това и призова всички страни да деблокират транзита на амоняк през украинското пристанище Пивденний, близо до Одеса, който беше спрян след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Според Киев ще са нужни около 30 дни, за да подготвят тръбопровода за повторно изпомпване на амоняк.

Зам.-министърът на обновяването на Украйна каза във вторник, че Киев търси гаранции от Москва и ООН, че сделката за зърно ще работи нормално, ако Украйна позволи на Русия да изнася амоняк по тръбопровода.

Високопоставен правителствен източник каза пред Ройтерс този месец, че Киев ще обмисли възможността за транзит на руски амоняк през територията му за износ, при условие че черноморската сделка за зърно бъде разширена, за да включва повече украински пристанища и по-широка гама от стоки.