Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изпрати писмо до руския президент Владимир Путин, в което предлага начин за по-нататъшно улесняване на износа на руски храни и торове и осигуряване на продължаващите черноморски доставки на украинско зърно, съобщи Ройтерс.

Европейската пшеница без реализация за момента

Срокът за действие на коридора през Черно море, който беше договорен между ООН, Русия и Украйна с посредничеството на Турция, миналия юли изтича в понеделник.

“Целта е да се премахнат препятствията, засягащи финансовите транзакции през руската земеделска банка, което е основна загриженост, изразена от Руската федерация, и същевременно да се даде възможност за продължаване на потока на украинско зърно през Черно море”, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик в сряда.

Според Ройтерс предложението на Гутериш е действието на коридора да продължи още няколко месеца, докато се уреди свалянето на санкциите срещу земеделската банка и връщането й в международната система за разплащания.

В началото на месеца в. "Файненшъл таймс" писа, че се подготвя връщането на "Росселхозбанк" в системата за международни разплащания SWIFT, от където тя беше изключена по силата на международните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

След последното му удължаване през май Русия неколкократно заяви, че не е заинтересована в по-нататъшното му продължаване, тъй като смята, че руските искания не са в еднаква степен удоволетворени с украинските, което затруднява експорта на нейни земеделски стоки и торове.

Зърнената сделка беше удължавана вече три пъти - през ноември 2022 г. за 120 дни и през март и май за още по 60.

Финансовите транзакции са затруднени заради санкциите, но износа на руска земеделска продукция не е ограничен.

Миналият месец руският президент Владимир Путин заяви, че "за съжаление отново бяхме измамени".

"Нищо не беше направено по отношение на либерализирането на доставките на нашето зърно за външните пазари. Това означава товари, застраховки, плащания, свързването на нашата руска земеделска банка към системата SWIFT. Имаше много и всякакви на условията, които западняците трябваше да изпълнят под ръководството на ООН. Нищо не е направено", каза руският президент.

Путин отбеляза, че повече от 40% от украинското зърно не отива в най-бедните страни, а основен негов получател е ЕС.