Износителите на пшеница в Европейския съюз продължават да алармират за проблемите, свързани с украинското зърно, както и с по-евтино руско зърно, които убиват конкуренцията.

 На какво реагират зърнените пазари?

Съюзът на фермерите в Австрия призова ЕК да пренасочи украинското зърно към Африка вместо в Европа. „Украинското зърно трябва да се изпраща в страните от Африка и Близкия изток, а не на европейските пазари. Храната трябва да отиде там, където е най-необходима“, се казва в изявлението. 

Освен това, Съюзът изрази загриженост, че украинското зърно влиза в състава на хлебни изделия, които вече няма да отговарят на „високите австрийски стандарти“. 

Организацията призова Европейската комисия да вземе подходящи мерки и да предотврати сътресения на пазарите в ЕС. 
Според представители на организацията, глобалната продоволствена криза в която се намира света е резултат от няколко основни фактора. Инфлацията при храните е изключително висока в повечето части на света, като ефектите се усещат най-много от хората, живеещи под прага на бедността. 

В резултат на това, в 148 страни избухнаха протести срещу разходите за живот и храната, включително Обединеното кралство, Германия, Франция, Испания, Аржентина, Индонезия и Иран.

На този фон, глобалните лидери се надпреварват да спасят международна сделка, която позволява доставките на зърно от Украйна по море. Но явно в Украйна не са толкова оптимистично настроени. 

Kernel Holding SA, най-големият износител на слънчогледово олио в страната, заяви, че е готов да поддържа товарния поток, ако военното и инфраструктурното министерство одобрят. Правителството на Украйна миналия месец създаде застрахователен фонд от 547 милиона долара, за да компенсира компании с кораби, които биха дошли в черноморските пристанища, ако споразумението за износ се разпадне. 

Не е ясно дали корабните компании биха искали да прекосят военна зона без подкрепата на международно споразумение. Турски официални лица, пожелали анонимност, споделиха, че бъдещи украински пратки изглеждат малко вероятни, ако пактът приключи.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!