Продължаваме темата за розовото масло и това дали има опасност то да бъде класифицирано като опасен химикал. 

Георги Събев за скандала с розовото масло: Не трябва да се заиграваме със страха на производителите

Наскоро Европейската комисия предложи именно това - етеричните масла да бъдат категоризирани като „смеси“, а пък това заплашва българското розово масло да попадне в клас „опасни продукти“. Темата коментираме с евродепутата Атидже Алиева-Вели.

"На този етап има предложение на ЕК, което излезе в края на миналата година за изменение на един от регламентите, който засяга и класификацията и етикетирането на етеричните масла. Факт е, че все още в ЕП реалната работа с измененията и предложенията по това предложение не са започнали. Но ако това бъде прието в този вид, заплаха за розовото масло съществото до толкова, доколкото то ще се категоризира като опасен химикал.

Комисията предлага етеричните масла да се разглеждат като смеси, вместо както досега като вещества. Това означава, че ще се изследват всички компоненти, съдържащи се в розовото масло. Опасността идва от определени компоненти, които биха нарушили функциите на ендокринната система, но сами по себе си не, а в комбинация за розовото масло. Това пък означава нов ред на разрешение на употребата, класификацията, етикетирането и пак стигаме до инвестициите.

Аз вярвам, че ще успеем да защитим емблемата на България", категорична е Атидже Алиева-Вели.

По думите й позиция по темата освен България вече са взели и страни-производители на розово масло, като Франция, Германия, Нидерландия, Испания и Италия.

"Подобно предложение имаше миналата година за етикетирането на вината, където отново с общи усилия между държавите, които бяха най-силно засегнати от това предложение, успяхме да предотвратим една такава опасност затова вината да бъдат етикетирани като опасни. Така че се надявам наистина на положителен резултат и на спокойствие на нашите производители и преработвали", заключи евродепутатът.