Министерството на земеделието на България предлага проект на квоти за внос на някои украински стоки, включително слънчоглед и слънчогледово олио. Макар все още да не е ясно как ще работят квотите и кога ще влязат в сила, много украински търговци на слънчоглед вече чакат съответната документация за износ, съобщава agricensus.com.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Аграрното министерство разшири списъка със селскостопански стоки и хранителни продукти, които могат да се внасят до 10, уточняват от изданието.

Освен пшеница, слънчоглед, рапица и царевица, под лицензионния режим за внос, който е в сила от началото на декември, ще попаднат рафинирано и нерафинирано слънчогледово олио, бяла захар, сухо мляко, мед и замразени малини. Вносът ще преминава през процедури за одобрение.

Министерството в момента обсъжда квоти от 923 033 тона за слънчоглед от Украйна, 79 500 тона за нерафинирано слънчогледово масло и 11 711 тона за рафинирано слънчогледово олио.
Според официалния документ обемът на квотата е определен въз основа на реколтата от 2023 г., преходните запаси от 2022 г., потреблението и други показатели.

Междувременно източници от пазара не очакват квотите да бъдат одобрени скоро. Предстои в четвъртък, 14 декември в аграрното министерство да се проведе среща с браншовите организации, чийто членове са заинтересовани от вноса, за да го обсъдят. След това проектът ще трябва да бъде представен на Европейската комисия. 

„Ще има голяма среща между правителството и всички заинтересовани асоциации на фермери, млекопроизводители и други, след което на 18 декември представители на Министерството на земеделието ще представят предложението в Брюксел“, споделя източник на медията. Според него преди Коледа нищо няма да е ясно. 

В същото време българските преработватели не бързат да влязат в сила квотите, тъй като обявените от украинските продавачи цени са по-високи в сравнение с предлаганите за местния слънчоглед, а и повечето украински продавачи все още нямат необходимите документи за износ към България.
Последните предложени нива от Украйна бяха 430 долара/тон, но това е над сегашните оферти за слънчоглед от български произход. Вече е късно, защото пропуснахме първата половина на сезона, което не може да бъде компенсирано“, казва брокер, базиран в България. 

Според източници от пазара, някои български преработватели вече са се опитали да внесат слънчоглед от Украйна, но са се сблъскали с трудности, тъй като сроковете за доставка непрекъснато се отлагат. В крайна сметка доставките са прекъснати, понеже украинските продавачи нямат необходимата документация.

Според последната месечна актуализация на Европейската комисия реколтата от слънчоглед в България през сезон 2023/24 г. е намаляла с 23% спрямо предходния сезон до 1,62 млн. тона.