Министрите на земеделието на България и Украйна са договорили процедурата за износ на четири вида селскостопанска продукция от воюващата държава. Това е станало по време на поредната им онлайн среща, съобщиха от Министерството на аграрната политика и храните на Украйна. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Кирил Вътев и Микола Солски са уточнили  как ще се прилага процедурата за проверка на износа на 4 култури за България. Това са рапица, царевица, пшеница и слънчоглед. 

Този режим предвижда  издаване на лицензии след двустранни консултации със страната, за която ще се осъществява износът, уточняват от Киев.
Министрите са се договорили също така да следят внимателно движението на земеделските продукти.

„Сега за нас е важно да използваме всички възможности за износ на земеделска продукция, сега имаме още една. Българското правителство премахна ограниченията и подкрепи нашия план за действие за проверка и одобрение на износа на определени видове селскостопански стоки. Най-накрая всички технически въпроси между нашите страни са договорени и украинското правителство може да започне да приема заявки от износители“, казва Микола Солски, цитиран от прессофиса на .Министерството на аграрната политика и храните на Украйна. 

"Разбрах се с украинския министър да ни информират за всяка сделка от Украйна до България - кой я получава тук и кой я изпраща оттам. Ние не можем да определяме цени или да спрем сделка, но, когато видим, че това изкривява нашия пазар и наши стоки остават непродадени, можем да се намесим". Това каза земеделският министър Кирил Вътев в края на миналата седмица пред националната телевизия. 
Това, обаче, не се отнася за всичко, най-вече за четирите зърнени храни, уточни министърът и посочи, че е настоял в списъка да се включат сухото мляко, замразените малини и меда.