5369 лв. отпусна Министерския съвет на община Каварна за ликвидиране на последствията от засядането на кораба „Vera Su“, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Добрич.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Постановлението е публикувано в брой 53 на Държавен вестник от 8 юли 2022 г. С него Министерския съвет одобрява допълнителен трансфер за 2022 г. от Закона за държавния бюджет за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последствия от бедствия. В член 1, ал.2, т. 7 е одобрен трансфер в размер на 5369 лв. по бюджета на община Каварна за спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи за ликвидиране на последствията от частично бедствено положение, предизвикано от засядането на моторен кораб „Vera Su“ край брега на резерват Яйлата. 

Плавателният съд се вряза в скалите на Камен бряг около 4 часа сутринта на 20 септември 2021 г. Корабът е плавал под панамски флаг и е пътувал от Украйна за Варна с 3 300 тона азотен тор на борда. Последваха няколко спасителни операции, прекратявани заради лошото време и неправилно разтоварване на насипния товар. След 36 дни престой до скалите корабът беше изтеглен от местността Яйлата.

Община Каварна обяви бедствено положение заради опасността от разсипване на азотни торове в Черно море. Първият опит за разтоварване на карбамида завършва с неуспех, тъй като част от количеството се изсипа в морските води. По-късно с помощта на баржи втечненият карбамид е източен от товарното помещение на кораба. 

 Окръжната прокуратура в Добрич води разследване за инцидента. Капитанът е осъден на три години лишаване от свобода, но излежаването е отложено за срок от 5 години. Преди дни от обвинението в Добрич съобщиха, че не е даден ход на делото срещу втория помощник-капитан поради неявяване на подсъдимия. И двамата са привлечени към наказателна отговорност заради това, че са допуснали корабът да заседне и са създали опасност за живота на други хора и за значително увреждане на чужд имот.