Община Брезово започва биопроизводство, като на общински парцели ще отглежда чиста продукция. Инициативата е насочена към малките и средни земеделци и лични стопанства, като местната управа гарантирано ще изкупува продукцията им, съобщава "ТрафикНюз".

Има ли шанс постигането на 25% биологично земеделие?

Това ще е възможност за осигуряване на заетост в общината, където в момента безработицата е около 17%, както и за привличане на повече млади хора и такива на средна възраст. Началото на инициативата е поставено със сертификат за екологично чиста община. Той е част от стратегията за развитие на кръгова биоикономика, обясни кметът на Брезово Христо Енков.

Идеята му е на общинска земя във всяко населено място да се създаде работно поле, което също ще бъде сертифицирано като екологически чисто и където ще се отглежда дадена култура. Освен производствен ще има и консултативен център, в който експерти ще съветват стопаните как самостоятелно да започнат да развиват екологично чисто земеделие. И срещу определена сума или абонамент всеки производител ще има осигурен пазар.

„Имам сключен договор за изкупуване на цялата продукция от общината. Така, дори хората, които отглеждат половин или един декар и произведат например 100 килограма екологично чисти домати, ще са сигурни, че те ще бъдат изкупени. И никой няма да подбива цената, както в момента става с розите. Това е възможност за хората на 40-50 години, които нямат работа и не могат да се впишат на пазара на труда. Ако започнат да се занимават с биоземеделие, това ще повиши качеството им на живот”, посочи Енков.

Наред с биоземеделието, ще се развива и производството на екологично чист мед, като за целта в момента се изгражда фабрика. Хората от по-високопланинските села в общината ще се занимават с биоживотновъдство, както и със събиране на билки.

„В село Чоба има изкупвателен пункт. Едната възможност е той да се използва или да се изгради нов пункт и сушилня в Брезово”, обясни Енков.

Въздухът в този район също е много чист и лековит. 

 „В момента се изготвя стратегията, след това ще бъде разработен и бизнес план. Бизнесът е готов да влезе в проекта с пари, но първо ще видим какво финансиране ще получим. Разговарях със Сръбското и Белгийското посолство и тенденцията на Европейския съюз е да се насочат средства именно към биопроизводството”, допълни Христо Енков.