Започна умъртвяването на птици във фермата в град Славяново, където беше открито огнище на заболяването Високопатогенна инфлуенца А (грип).

Птичият грип удари обект с почти 100 хиляди пернати

Сигнал в ОДБХ – Плевен е подаден от регистриран ветеринарен лекар, обслужващ птицефермата за кокошки носачки. Лекарят е сигнализирал за завишена смъртност при птиците и проява на клинични признаци на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците.

„Взетите проби са положителни”, информираха от дирекцията в Плевен.

При последвалото незабавно проучване е констатирано, че няма нови засегнати обекти от заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците освен регистрираните случаи в птицефермата в Славяново, нито в 3-километровата, нито в 10-километровата зона около обекта. Незабавно е организирано вземането на проби от още пет промишлени птицевъдни обекта в по-малкия периметър.

„Взети са тампонни трахеални проби от всички промишлени птицевъдни обекти, попадащи в 3-километровата зона и незабавно са изпратени за изследване”, уточни директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов.

Установено е, че на този етап няма нови засегнати обекти. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ и на директора на ОДБХ – Плевен обаче са определени мерки за ограничаване разпространението на заболяването.

Под  възбрана за движение на птици е поставен птицевъдния обект, както и намиращите се в трикилометровата предпазна зона още пет промишлени птицевъдни обекта. Кметовете на деветте населени места в трикилометровата и в десеткилометровата зони са известени за ситуацията. Става дума за  Славяново, Коиловци, Мечка, Трънчовица, Бацова махала, Новачене, Дебово, Асеново и Тотлебен, където населението е информирано за изискването отглеждането на птици да става само на закрити пространства.

„Кметовете следва да изготвят списъци на личните стопанства, където се отглеждат птици”, информира д-р Йорданов.

При всеки констатиран случай на заболяването или повишена смъртност своевременно трябва да се уведомява общинския ветеринарен лекар или кмета на населеното място.

Незабавно са започнати действия по организиране на хуманното умъртвяване, транспортиране и загробване на птиците от птицевъдния обект в Славяново. Одобрена е площадка за загробване и са извършени изкопните работи.

Дейността по умъртвяването стартира в петък и по думите на д-р Йорданов се планира да приключи в рамките на 5-6 дни.

Д-р Йорданов съобщи, че  ОДБХ – Плевен извършва проследяване месец назад на „движението” на яйцата в търговската мрежа, тъй като обектът е с направление отглеждане на кокошки носачки. Ако бъдат открити наличности се изтеглят от пазара, уточни още д-р Йорданов.

Директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов е информирал областната епизоотична комисия, че няма новорегистрирани случаи на АЧС  както при диви, така и при домашни свине на територията на област Плевен.