Огнище на Високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците е регистрирано в животновъден обект в землището на град Славяново, Плевенско, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

ДФЗ: Стартира прием на заявления за хуманно отношение към птици и свине

Инфекцията е установена в обект за отглеждане на кокошки носачки. Общият брой на птиците там е около 99 хиляди, като съмнението за заболяването е породено от повишена смъртност. 

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици.

Около птицефермата са определени: 

  • 3-километрова предпазна зона, в която попада град Славяново;
  • 10-километрова наблюдавана зона, която включва селата Мечка, Коиловци, Асеново, Дебово, Новачене, Бацова махала, Трънчовица и Тотлебен.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

От БАБХ припомнят, че последното огнище на заболяването у нас бе потвърдено преди 7 месеца –през юни 2020 г. В Европа за същия период са обявени 511 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици, правят сравнение ветеринарните власти.

За заболяването няма ваксина. За неговата превенция през ноември 2020 г. бе издадена заповед за отглеждане на птиците само в закрити помещения в есенно-зимния период. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

Птичето месо и продукти, добити в заразен обект, не са опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството, успокояват ветеринарните власти.