В началото на изминалата 2020 г. всички биологични производители получиха писмо за създаден профил от контролиращите ги лица в Електронния регистър на биологичното земеделие. Те имаха срок от 10 дни, в който да потвърдят информацията, вписана в биорегистъра.

По-кратки ангажименти и нови правила по мярка 10

Въпреки че регистърът работи от близо 1 година, все още на земеделците не им е твърде ясна неговата функционалност. В този материал ще се опитаме да обясним всичко, свързано с електронната система за биологично земеделие.

Предназначение

Идеята и целта на регистъра е в него да се отразят изискванията на регламентите на ЕС, като се създаде възможно най-пълна база данни за дейността на всички оператори, които извършват биологично производство. Чрез него се осъществяват и задължителните уведомления, които контролиращите лица трябва да правят към компетентния орган (министъра), компетентното звено (дирекция „Биологично производство“) и Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

Информацията в него се въвежда от контролиращите лица, с които операторът има сключен договор за контрол и сертификация. При въвеждане на информацията контролиращото лице създава в регистъра профил на оператора, който ще спазва правилата на биопроизводството. 

Профил

Профилът в електронния регистър включва личните данни на оператора, данни за биологичните обекти (площи, животни и пчелини) и наложени мерки. 

Потвърждение 

Биопроизводителите трябва да влязат в профилите си в регистъра на био производители, преработватели и търговци и да потвърдят въведените от контролиращите ги лица необходими данни за тяхното биологично стопанство:

1. Площи в система на контрол за биологично производство – номер на имотите по КВС или по кадастрална карта, отглеждана култура, площ по култури;
2. Вид и брой на животните, отглеждани по биологичен начин;
3. Брой на пчелните семейства, отглеждани по биологичен начин.

Разминаване в данните

До 25 януари фермерите, които са бенефициенти по мярка 11 „Биологично земеделие” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014- 2020) за Кампания 2020, могат да сигнализират за разминавания в регистъра.

Ако забележат невярна или непълна информация, производителите трябва да подадат писмено заявление/уведомление до своето контролиращо лице за несъответствия/пропуски/грешки с данните в системата. В него операторът трябва да отбележи своето име, ЕИК/ЕГН, УРН, дейност, обекти и детайлно описание по констатираните несъответствия. 

По последни данни на земеделското министерство от всички регистрирани земеделски стопани, които са над 103 000 в България, с биопроизводство се занимават около 6000 сертифицирани оператори. А бенефициентите по мярка 11 на ПРСР са около 3000 души.