Приходите на Viterra достигнаха 28 милиарда долара през първата половина на 2023 г., което е с 18% повече от 24,3 милиарда долара, спрямо същия период на миналата година. Зад този резултат стоят рекордните обеми при продажбите, завършеното придобиване на Gavilon, както и предстоящото сливане с Bunge Ltd. 
„Стратегическият фокус на Viterra към разширяване и разнообразяване на нашите възможности ни позволи да постигнем силни резултати в предизвикателни условия, достигайки рекорд в целия ни бизнес“, каза Дейвид Метиске, главен изпълнителен директор на Viterra. 

„Затворихме първата половина на годината с рекордните 64 милиона тона стоки, търгувани в нашата мрежа, до голяма степен благодарение на добавянето на нашия наскоро придобит бизнес в САЩ и Мексико, известен преди като Gavilon.“

Общо изтъргуваните стоки включват 39,1 милиона тона зърно, което е с 54% повече от обичайните 25,4 милиона тона на годишна база; 22,4 милиона тона маслодайни семена, което е с 43% повече от обичайните 15,7 милиона тона. Като цяло обемът на продажбите е нараснал с 47% през първата половина на 2022 г.

agriniser_new

През март австралийският бизнес на Viterra реализира най-големият си обем зърно за един месец, с над 990 000 тона, натоварени на кораби в Южна Австралия. В Бразилия Viterra отбеляза огромен експорт на соя и царевица, което доведе до рекорден обем от 429 000 тона износ на нейния пристанищен терминал в Итаки през юни.

През 2023 г. Viterra обяви и планирано разширяване на своите съоръжения за съхранение на зърно в Етър, Тексас, САЩ. Чрез бизнеса си в САЩ и Мексико, Viterra разшири дистрибуторската си мрежа в Латинска Америка, изнасяйки до нови дестинации, включително Перу, Еквадор, Чили, Никарагуа и Доминиканската република.

На 13 юни Bunge и Viterra се споразумяха за сливане на стойност 18 милиарда долара, което практически създава една от най-големите агробизнес фирми в света, приближавайки я по размер и обхват до водещите гиганти в агробизнеса Cargill и ADM.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!