През първите дни на новата седмица времето ще остане облачно и дъждовно, но без критично застудяване за земеделските култури. Средиземноморският циклон, който преминава през страната, ще задържи пролетните дъждове у нас през следващите 48 часа.

АГРОПРОГНОЗА

Днес те ще са в Западна и Централна България, утре и на североизток. Над 600-700 метра надморска височина е възможно да падне мокър сняг, стана ясно от прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Значителни количества дъжд се очакват в югозападните райони – около и над 50 литра на квадратен метър за 24 часа. В областите Кюстендил, Благоевград, Смолян и Пазарджик е в сила жълт код за валежи.

Опасност от порои и наводнения има по водосбора на река Арда, родопските притоци на Марица и по течението на Места и притоците й в района на Гоце Делчев.

Температурите в Западна България ще са 2-6°С, за южните райони до 10°С. Съвсем различни ще бъдат те за източната част на страната - до 20°С.

Фермерите са убедени: Сезоните се изместват

От сряда валежите постепенно ще спират в цялата страна. Температурите ще тръгнат нагоре със стойности над 15°С, дори 20°С в петък. В самия край на седмицата обаче предстои ново захлаждане с валежи, вятър и по-ниски температури.

В първите дни на март температурите на места достигаха до 23 - 24°С (Враца, Ловеч, Силистра, Варна, Пловдив, Сливен, Елхово, Ахтопол). Това активизира вегетационните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения.

В Дунавската равнина, в източните и крайните южни райони на страната овошките, много по-рано от обичайните срокове, встъпиха във фаза цветен бутон, а на отделни места (Карнобат) при бадема е регистрирана и фаза цъфтеж.

Сухо и меко време - има ли цикличност в глобалното затопляне?

До средата на март при овощните култури ще се наблюдават различни фази - от набъбване и разпукване на плодните пъпки при семковите видове до цветен бутон и цъфтеж при костилковите видове (бадем, праскова) в полските райони.

Не се прогнозират критични минимални температури за напредналите в развитието си овошки

През следващия период, след падналите повсеместни валежи през първото десетдневие на март, се очаква подобрение на условията за провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с ранни и средноранни пролетни култури.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кайсиите ще цъфнат с 20 дни по-рано

Нови възможности за следене на валежите в реално време

Агропрогноза: Какви валежи се очакват през март?