Крайно време е да се направи резитбата на овошките, съветват експерти от Института по земеделие (ИЗ), цитирани от Дарик нюз. 

Как влияе резитбата върху растежа и плододаването на овощните растения?

Не бива да се изчаква повече, защото сме в средата на февруари, а за следващите дни прогнозират 15 градуса и ще започне вегетацията. Тя ще стимулира тръгването на хранителните вещества от кореновата система към стъблата и клоните и ако дървото се подреже след това, ще бъде ощетено от живителните запаси, синтезирани миналата година. Времето в момента е подходящо да се прави резитба дори и при младите овошки, смята Димитър Сотиров, заместник-директор на Института.

Таня Симеонова, асистент в  Института по земеделие, коментира, че най-важното, което трябва да знае овощаря за правилна резитба е възрастта на дърветата, които ще се режат и в коя група попадат, което означава върху каква дървесина плододават. Според нея, при едногодишните се оставя обрастващата дървесина. 

Премахват се само лакомците и се формира височина. Прави се просветляване на короната и ограничаване в междуредието и реда. При три-четири годишните се формира скелетът на дървото - избират са скелетни клони и се коригиране височината на овошката.

Най-голямата грешка при черешите е, че се оставят прекалено много скелетни клони и разклонения, обяснява Димитър Сотиров. Тя е един от най-светлолюбивите видове и трябва да има достъп до светлина във вътрешността на короната, тъй като при липсата на светлина много бързо умират плодните клонки.

Необходимо е също да се спазва и принципът на съподчиненост. Тоест - долните първите скелетни клони да бъдат максимално големи и като се отива към върха постепенно клоните да намаляват, за да се получи пирамидална или конусна форма, с цел по- добро огряване във всички части на короната.

За подрязването на младите овошки трябва да се изчака да преминат големите студове и тогава да се направи резитба. При дръвчета на 2-3 години, резитбите трябва да бъдат много внимателно извършвани, дори е по-добре понякога да не се правят, понеже това засилва растежа и забавя встъпването им в плододаване.

Своите съвети експертите са отправили по време на открития ден „Добри практики в овощарството", проведен в Института по земеделие – Кюстендил, съвместно с Националната служба по земеделие, миналата седмица. Фермерите са имали възможност да видят на практикя резитба за формиране и плододаване при ябълката и черешата.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зимното пръскане може да пази овошките и от студа

Овощари за сушата: На 60 см в земята няма влага

Фермери: Хвърлят ни прах в очите с помощта за плодове и зеленчуци