Нарушената цялост на клоните, ствола, кората или част от кореновата система на овощните дървета може да създаде сериозни проблеми на стопаните, смятат специалистите.

Агропрогноза: Не се очакват критични температури за овошките

Ранната пролет е времето, в което овощарите трябва да направят прецизен оглед и да предприемат необходимите мерки, категорични са експертите. Механичните повреди може да са предизвикани от атмосферните условия, животни и дори от самите хора.

„Тази година в Северозападна България падна само един снеговалеж, но той създаде доста проблеми. В моята овощна градина например тежестта му изпочупи клони на дървета. Първата ми работа, след като снегът се стопи, беше да ги отстраня и сега продължавам с огледа на всяко растение”, обяснява  овощарят Димитър Георгиев.

Той премахнал първо по-големите скършени клони и сега оглежда за по-малки, защото е забелязал, че и част от тях са изпочупени или протрити от ветровете, които продължават в региона.

„Препоръчително е овощарите сега да отстранят повредените части и то не заради естетиката или просто, защото е прието през пролетта да се реже. Всяко такова счупване става буквално вход за болести и неприятели, които могат да нанесат много по-сериозни щети”, каза агроном Валя Петрова.

Тя съветва срезовете да се направят под лек наклон към повърхността на земята, за да не се задържа влага върху отрязаното място. То веднага трябва да се третира и да се запечата с овощарски восък за по-голяма сигурност.

„Препоръчително е стопаните да направят оглед и за други механични повреди. Зайци или мишки може да са огризали кората на дървото и това създава опасност за него. Невнимателната беритба на плодовете също може да е причинила повреди по клоните. За да не се стигне до заболяване на растението, тези места трябва да се изрежат”, съветва агрономът.

По правило, колкото по-рано бъдат извършени тези мероприятия, толкова по-малка е опасността за дърветата и толкова по-сигурна ще е реколтата.

В какви срокове трябва да се извършат резитбите на овощните дървета? 

Не бива да се забравя и фактът, че обичайно месец март е с твърде динамична температурна картина и евентуално рязко застудяване може да нанесе още по-сериозни поражения на растенията.

При повечето от тях активното сокодвижение вече е започнало и евентуален рязък спад в температурата може да доведе до загиване на плодни пъпки. Дори и да оцелеят и да не опадат, плодовете, които ще се родят от тях, ще бъдат некачествени, категорични са специалистите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

На какви почви виреят различните видове овощни дръвчета

Видове резитби на  сливовите дръвчета

Принципи при резитба на дръвчета в млада възраст