Според Украинската зърнена асоциация Украйна потенциално би могла да изнесе около 49 млн. тона зърно през тази пазарна година, ако настоящата експортна логистика продължи да функционира. 

Това ще включва 15-16 млн. тона, изнесени с камиони и железопътен транспорт през Европейските пътища за солидарност, 30 млн. тона през пристанищата на река Дунав и Румъния, а останалата част - през новосформираните черноморски маршрути.

Въпреки че настоящата зърнена реколта изглежда обещаваща, фермерите очакват да видят дали зърното им ще стигне до международните пазари, за да се подпомогне поддържането на по-високи вътрешни цени и да се подобри ликвидността им за следващия сезон.

Преди началото на войната Украйна изпращаше до 6 млн. тона зърно на месец от своите черноморски пристанища. След края на черноморската инициатива през лятото износът остана силно ограничен, а надежда за страната дойде на 27 септември, когато базирана в Лондон застрахователна компания се съгласи да застрахова кораби, превозващи зърно от там.

Застрахователният продукт е в резултат от сътрудничеството между застрахователната компания, технологичната компания, държавната банка и фонда за пътна инфраструктура. 

Докато тези събития дават надежда на фермерите, че новите маршрути ще позволят на Украйна да изнася своето зърно през пазарната 2023/2024 година, реалните заплахи остават. Според разузнаването на Обединеното кралство в условията на военни действия Русия може да използва морски мини, което отново ще доведе до редуциран експорт.

По официални данни на украинското министерство сеитбата на зимна пшеница е в ход и се очаква площите да останат почти непроменени спрямо миналата година. Междувременно се очаква декарите с царевица да намалеят, тъй като е по-вероятно фермерите да се насочат към култури с висок марж, като рапица, захарно цвекло и соя, допълват от министерството.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!