През новия програмен период след 2022 г. пчеларите ще могат да се възползват от ново направление по мярка 10 „Агроекология и климат“. Това стана ясно по време на онлайн среща на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план.

По-кратки ангажименти и нови правила по мярка 10

Направлението „Опазване на пчелни семейства“ ще включва две поддейности:

•    засилване на екологичния потенциал на опрашване в зони Натура 2000 и планински райони;
•    опазване на пчелни семейства в зони извън тях. 

Общият брой пчелни семейства, които могат да бъдат компенсирани, е 500 за пчелар. Ставката за компенсиране на пропуснати ползи и извършени разходи ще покрива 100% за първите 300 броя пчелни семейства и 50% за пчелни семейства от 301 до 500.

Кандидатите ще са допустими само по една от двете поддейности.

Другото направление по агроекологичната мярка, от което пчеларите също могат да се възползват, е „Ангажименти за временно разполагане на пчелни семейства в зони Натура 2000“. Тук подпомагане ще се получава за подвижно пчеларство. Проектът на мярката предвижда сезонното преместване на пчелни семейства за минимален престой на пчелните семейства от 3 седмици. На едно местоположение ще може да се разполагат до 50 пчелни семейства.

В обработваемите земи, около трайните насаждения и зеленчуци се предвижда създаване на буферни ивици от цветни видове и медоносни растения.

По отношение на растениевъдите Министерството на земеделието ще насърчава използването на култури и сортове съгласно утвърден списък, подходящи за отглеждане при специфични климатични условия за страната.

Нов момент в мярка 10 ще бъде и подпомагането на интегрирано производство на растения, растителни продукти, както и устойчиво управление на продуктите за растителна защита. Ще се финансират дейности за прилагане на растителнозащитни мероприятия върху едни и същи площи в период от 5 години. 

Предвижда се земеделските стопани да водят отчетност, която позволява да се проследят продавача, произходът, видът и количеството на закупените препарати. Минималната обработваема площ е 1 ха.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg