Русия атакува рано тази сутрин украински зърнени пристанища, включително дунавското пристанище Измаил в Одеска област, и предизвика покачване на цената на зърното в световен план, предаде Ройтерс.

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

Украинското министерство на отбраната заяви, че в Измаил е повреден зърнен склад.

"С украинско зърно могат да бъдат нахранени милиони хора по целия свят", се казва в изявление на министерството в социалната мрежа "Екс" (известна до неотдавна като "Туитър").

Руски дронове атакуваха и повредиха рано в сряда сутринта пристанищна инфраструктура и зърнени складове в южната част на украинската Одеска област, заявиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Няма информация за пострадали хора, заяви в "Телеграм" областният управител на Одеска област Олег Кипер, без да пояснява къде точно се намират поразените обекти. Кипер публикува няколко снимки, на които се вижда как огнеборци потушават пожар, избухнал във висока сграда близо до река.

Пристанищна инфраструктура на река Дунав, която е от жизненоважно значение за износа на зърно, беше поразена при руски удари тази нощ, заяви днес украинската главна прокуратура, цитирана от Франс прес.

"Врагът атакува пристанищна и индустриална инфраструктура на река Дунав", съобщи главната прокуратура, като уточни, че са поразени зърнени складове.   

Източник от украинската индустрия заяви пред Ройтерс, че основната цел на руските атаки е бил Измаил – пристанищен град на река Дунав, в непосредствена близост до границата на Украйна с Румъния, през който минава основен алтернативен маршрут за износ на украинско зърно предвид фактическата блокада на износа му през Черно море.     

"За съжаление, има щети", написа украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм".

"Поредна нощ на война, поредна нощ на работа на нашата героична противовъздушна отбрана. Защитаваме се максимално с оглед на наличните сили. Свалихме много дронове "Шахед". За щастие няма жертви. За нещастие има щети. Най-сериозните са в южната част на страната. Руските терористи отново нанесоха удари по пристанищата, по зърното, по световната продоволствена сигурност", изтъкна Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН.

След днешните атаки цената на житото на борсата в Чикаго се покачи с 4%, като това отразява тревогите на търговците, свързани с доставките на зърно от Украйна, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

В телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин в сряда президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта колко е важно да се избягват стъпки, които биха могли да застрашат възобновяването на черноморската зърнена инициатива, съобщиха от кабинета на Ердоган, предаде "Ройтерс".

Двамата лидери освен това се договориха Путин да посети Турция, се казва в изявлението на турското президентство, без да се посочва дата. Високопоставен турски служител каза, че продължават разговори между Анкара и Москва за посещение в края на август.

На 17 юли Русия напусна сделката, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море и оттогава многократно атакува украинската селскостопанска и пристанищна инфраструктура.
Москва много пъти е заявявала, че е готова да се върне към сделката "незабавно", след като бъде изпълнено съпътстващо споразумение, засягащо Русия.

Ердоган каза миналия месец, че се надява планираното посещение на Путин да доведе до възстановяване на черноморската зърнена сделка и призова западните страни да разгледат исканията на Русия.

Москва излезе от сделката, оплаквайки се, че международната общност не е успяла да гарантира, че Русия също може свободно да изнася своите зърно и торове.

"Президентът Ердоган изрази важността на въздържането от стъпки, които биха могли да повишат напрежението по време на руско-украинската война, подчертавайки значението на черноморската инициатива, която той описа като мост на мира", се добавя в изявлението на турското президентство.

Путин е казал на турския си колега, че Москва е готова да се върне към черноморската сделка веднага щом Западът изпълни задълженията си що се отнася до руския износ на зърно.

В телефонния разговор с Ердоган Путин е изброил причините на Русия да напусне сделката миналия месец, се казва в изявление на Кремъл.

В изявлението Кремъл казва още: "Беше отбелязано, че в условията на пълна липса на напредък в изпълнението на руската част от "зърнената сделка" нейното по-нататъшно удължаване е загубило всякакъв смисъл."

Русия е решена да си сътрудничи с Турция и с други заинтересовани страни в разработването на варианти за доставка на руско зърно на нуждаещите се страни, е казал Путин, цитиран от ТАСС и БТА.