Наскоро обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост, предизвика сериозно недоволство сред фермерите.

Четете още: Мамят ли животновъди заради изграждане на фотоволтаични паркове?


В своя позиция, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), изтъква, че е “абсолютно неприемливо основни земеделски закони да се променят през преходни и заключителни разпоредби на други закони”.

За какво всъщност става въпрос?
С обнародвания на 13 октомври 2023 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост, се въвеждат промени и в Закона за опазване на земеделските земи.

Според НОКА “депутатите премахват почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на възобновяеми източници (ВЕИ) върху земеделската земя, в това число пасища, мери и ливади”.

Вижте още: Поливен някога земеделски парцел се превърна във фотоволтаичен парк


Оттам изтъкват още, че асоциация от години води борба срещу най-новата опасност пред животновъдния сектор в страната, а именно безразборното отнемане на пасища от животновъди и превръщането им във ВЕИ паркове, сигнализирайки за това до Върховната административна прокуратура, до Министерството на земеделието и до Националното сдружение на общините в България.

НОКА припомня, че мерите, пасищата и ливадите са единственият източник на храна за пасищното животновъдство. 

“Допускането на безконтролен строеж на ВЕИ върху земеделски земи ще повлияе на същинската стойност на земята, която е националното богатство, ограничен, невъзобновяем ресурс и се използва само за земеделски цели, съгласно  Конституцията на Република България. 

“.. Чл. 21.
(2) Обработваемата земя се използва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон..”, категорични са от НОКА и заявяват твърдата си позиция против използването на земеделска земя за неземеделски цели.