Срещата за обсъждане на условията за държавната помощ de minimis продължава да вълнува различните браншове, дори след решение на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) да бъдат изплатени 47,5 млн. лева, но само за секторите “Животновъдство” и “Растениевъдство”.

Четири организации - Асоциация на овощарите в България, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на дунавските овощари и Национална био асоциация, изразиха своето възмущение в писмо, изпратено до земеделския министър Кирил Вътев, министър председателя акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Основното недоволство на организациите идва от факта, че не са били поканени на срещата.

“На тази среща ръководството на Министерството на земеделието и храните е поканило единствено представители на неправителствени организации в сектор "Земеделие", които са били част от протеста, провел се на 18-19 септември тази година. 

Въпреки изричното наше желание да бъдем част от тази среща, ние не получихме покана. Мотивите, с които ни беше отказан достъп до срещата бяха, че “не сме били сред протестиращите организации, както и че на срещата ще бъдат допуснати само браншовите организации, които са част от инициативен комитет, подписал меморандум на 20 септември 2023 г. между Министерския съвет, Министерството на финансите и Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Това решение на ръководството на земеделското ведомство ни възмущава, не просто защото земеделските производители, които членуват в нашите организации, не са били представени на провелата се среща, а най-вече, защото такова решение демонстрира отношението на ръководството на МЗХ към сектор „Плодове и зеленчуци“. Недопустимо е МЗХ да е министерство само на една част от земеделците в България – в случая на протестиралите през септември тази година”, обясняват четирите организации.

На срещата в понеделник бяха обсъдени критериите и параметрите на помощта. А според четирите организациите, изразяващи недоволството си, този метод на работа е “непрозрачен и вреден за земеделието у нас, а в частност и за сектор „Плодове и зеленчуци“, пише още в писмото.

Според Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България, това е  дискриминиращо отношение от страна на ръководството на МЗХ по отношение на комуникацията с браншовите организации в земеделието.

“Лично заявих желание да участвам в тази среща, но ми беше отказано, защото нашата организация не е протестирала през месец септември тази година. Въпреки, че не ми бе дадена възможност да участвам в организираните от МЗХ срещи, аз съм изпратила писмено становище как трябва да бъде разпределена помощта de minimis.

Какво решение ще вземе ръководството на министерството не знаем, нито пък знаем на база какви критерии ще бъде взето то, защото не ни бе дадена възможност за обсъждане на темата.

В последните дни на месец октомври изпратихме протестно писмо в тази връзка до министър Кирил Вътев, но и досега отговор или реакция няма.  

Потърпевши от това отношение от страна на МЗХ винаги са земеделските стопани, защото една част от тях остават непредставени при вземането на решения”, добави Гроздева.

Организациите настояват помощта de minimis да бъде отпусната на всички стопани, които отглеждат култури, получаващи обвързано с производството подпомагане.

“Производителите на плодове у нас изпращат една от най-тежките стопански години – генерираха високи разходи, които приходите не могат да покрият. Голяма част от причините са вече известни – непрестанно увеличаващите се разходи за ръчен труд, без който производството на плодове е невъзможно; високи цени на горива, продукти за растителна защита и торове. Сушата през летните месеци компрометира голяма част от реколтата, а пазарът беше изключително свит заради нерегламентирания внос, слабия туристически сезон и слабата покупателна способност на потребителите у нас”, обясни Живка Гроздева.

И четирите организации са категорични, че възможност да участват за получаване на въпросното подпомагане трябва да имат всички земеделски стопани, без ограничение според размера на стопанството.