На 6 ноември 2023 г. в Министерството на земеделието и храните се проведе среща с представителите на браншовите организации в изпълнение на една от точките в Меморандума между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Вижте още: Ниските ставки по de minimis разгневиха бранша


Дискусиите на срещата бяха интензивни и противопоставиха организациите. Ето какво коментираха от земеделското ведомство за Агри.БГ.


В срещата участваха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник-министър Александър Йоцев, представители на Българска аграрна камара, Обединени български животновъди, Български фермерски съюз, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, Националния съюз на говедовъдите в България, Съюза на животновъдите в България, Конфедерация на българските пчелари, Национално сдружение български свободни пчелари, Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националната асоциация на картофопроизводителите и други.


От страна на Министерство на земеделието и храните беше представен проект на методика за разпределяне на помощ от типа de minimis, съгласно чл. 6 от Меморандума, която трябва да бъде разпредена на равни части за подпомагане на най-малките земеделски производители в сектор „Животновъдство“, в това число  пчелен мед и сектор „Растениевъдство“.

Съгласно Меморандума разпределянето на всеки един от секторите ще бъде извършено по методика, изработена съвместно с Министерство на земеделието и храните и браншовите организации.

Четете и тук: De minimis за животните през 2022 или 2023 г.?


"Проектът предвиждаше подпомагането да се разпредели межди земеделски стопани отглеждащи до 150 едри преживни животни, до 300 дребни преживни, до 300 пчелни семейства и до 150 коня под селекционен контрол, като се вземат предвид проверените данни за 2022 г.


Преобладаващата част от браншовите организации в животновъдството изразиха недоволство от така представения проект и се обединиха, разпределянето на помощта de minimis за сектора да бъде без ограничения в големината на стопанството и без модулирана ставка спрямо определен брой животни и ставките да се определят на база животинска единица, в съотношение едри преживни животни: дребни преживни животни -1:6,6. Решението за правилата за разпределяне на помощта беше подписано от участниците в срещата", коментираха от земеделското ведомство.

Междувременно УС на Фонд "Земеделие" одобри 47,5 млн. лв. помощ de minimis. Предстои да станат ясни и ставките.