Процедура за провеждане на първа тръжна сесия с тайно наддаване за отдаване под наем/аренда на свободните земеделски земи от държавния поземлен фонд за стопанската 2023/2024 година откриват Областните дирекции по земеделие (ОДЗ).

Цените на земеделските земи и рентите с над 21% нагоре за година

Условията за участие в търга и списъците със свободните имоти за отглеждане на едногодишни полски култури и трайни насаждения са обявени на информационните табла на съответните областни и общински служби по земеделие, както и на интернет страниците на ОДЗ.

Обект на търга са земите от ДПФ, които са подробно описани по общини, землища, имоти, начин на трайно ползване, площ, категория, форма на отдаване, срок на предоставяне, начална тръжна цена, депозит за участие в търга.

В него могат да участват физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Закона за търговския регистър, които:

•    са регистрирани като земеделски стопани;
•    не са лишени от правото да упражняват търговска дейност;
•    не са обявени и не се намират в производство за обявяване в несъстоятелност;
•    не се намират в ликвидация;
•    нямат неизплатени суми по чл. 34, ал. 6 и 8 ЗСПЗЗ и неизплатени суми за земите по чл. 37в, ал. 3, т. 2 ЗСПЗЗ, освен ако компетентният орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задължението;
•    нямат прекратени договори за ползване на земи от ДПФ поради неиздължаване на паричните задължения по тях и нямат просрочени задължения към ДФЗ;
•    не са „свързани лица” по смисъла на Търговския закон;
•    обработват не повече от 10 000 дка земеделска земя независимо от формата на стопанисване или вида собственост.
•    нямат парични задължения към държавата.

Началната тръжна цена и размерът на депозита за участие в търга са определени със Заповед № РД 46-95/ 27.03.2023 г. на министъра на земеделието. Депозитът се внася преди депозиране на документите за участие в търга, към които участниците прилагат банково бордеро за внесен депозит по сметка на съответното ОДЗ.

Кандидатите за участие в търга за повече от един имот представят банково бордеро за внесен депозит за всеки имот поотделно, прикрепено към съответния имот. На бордерото трябва да бъде описан идентификаторът на имота.

Документите за участие в търга се получават в съответната ОДЗ до 30 дни, след като обявата за провеждане на тръжната сесия е публикувана в местен вестник.

Тръжната комисия се състои най-малко от трима редовни членове, един от които е правоспособен юрист, и от резервни членове. Нейните поименен състав се определя с отделна заповед, след като изтече срокът за подаване на документите за участие в търга.