От 20 на 9 процента да се измени данъчната ставка за плодовете и зеленчуците. Това приеха на първо четене депутатите от Комисията по земеделие в Народното събрание (НС). 

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Законопроектът има за цел от една страна намаляване на сивия сектор в търговията и производството на плодове и зеленчуци и предотвратяване на нелоялната конкуренция, а от друга страна - намаляване на административната тежест и разходите за микро и малко предприятие и физически лица чрез увеличение на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 165 000 лв. Таова е записано в мотивите на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, № 46-154-01-47, внесен на 26.08.2021 от Пламен Данаилов и група народни представители. 

Според тях ефектът за държавния бюджет ще е намаление на прихода от ДДС, което обаче ще се компенсира от значителното изсветляване на сектора. 

Вносителите, сред които и депутатът и председател на земеделската комисия в НС Пламен Абровски, посочват това и като дългосрочната цел за въвеждане на диференцираната ставка за доставките за плодове и зеленчуци - изсветляване на сектора в рамките на две години, а след това събиране на достатъчно информация и данни за въвеждане на режим аз обратно начисляване на ДДС. 

Считаме, че обратното начисляване на ДДС ще даде конкурентно предимство на българските производители и ще стимулира производството на плодове и зеленчуци, което е традиционно за българската икономика. А на един по-късен етап може да се разшири и върху всички останали земеделски продукти, се казва още в мотивите. 

Увеличаването на прага за задължителната регистрация по ЗДДС ще доведе до значително намаляване на разходите на голям брой микро и малки предприятия и физически лица, като в същото време ще доведе и до намаляване на административните разходи на приходната агенция. 

“Това е първата крачка в дългоочакваното даване на глътка въздух а българските земеделски производители. Секторът на плодовете и зеленчуците е изключително важен, а за съжаление той се намира в сивия сектор и е притиснат в сивия сектор поради редица причини”, аргументира важността на проектозакона Абровски преди гласуването в комисия.  

Депутатите приеха документа с 11 гласа “за” и нито един “против” или “въздържал се”. 

Вариант за обратно начисляване или намаляването на ставката за ДДС при плодовете и зеленчуците е тема, която се подмята в сектора от години. 

Ако се намали ДДС или се приложи обратното връщане на данъка, ще ни се даде възможност да бъдем конкурентни, а тези, които внасят нелегално, нека си се внесат тези ставки. Вярваме, че така приходът в страната ще се увеличи, а не както се твърди в момента, че има много големи загуби. Това го доказва обратното начисляване на ДДС в сектор "Зърнопроизводство", каза преди време Мариана Милтенова от Съюза на градинарите пред Агри.БГ.