По-ниска ставка на ДДС или обратно начисляване на данък добавена стойност за секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Биопроизводство“ поискаха браншовици на среща с премиера.

De minimis – вижте подпомагането по сектори

Искане за по-ниска ставка на ДДС за тези продукти имаше още напролет, по време на извънредното положение, но тогава то беше отхвърлено като мярка от финансовия министър тогава Владислав Горанов. Сега представителите на секторите настояват да се започне процедура по обратно начисляване на ДДС за плодовете, зеленчуците и биопродуктите.

Министър Танева каза, че отново ще започне процедурата и се надяваме там да има решене, защото ние сме поставени в изключително неравностойно положение спрямо другите европейски държави", заяви Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), по време на бригинг в Министерството на земеделието.

Тя припомни, че въпросът за ДДС-то на плодове и зеленчуци се поставя още от 2000 г. 

Мариана Милтенова: Ако се намали ДДС или се приложи обратното връщане на данъка, ще ни се даде възможност да бъдем конкурентни, а тези, които внасят нелегално, нека си се внесат тези ставки. Вярваме, че така приходът в страната ще се увеличи, а не както се твърди в момента, че има много големи загуби. Това го доказва обратното начисляване на ДДС в сектор "Зърнопроизводство."

Милтенова даде за пример ДДС за биологично производство в Румъния, което е 5%. Представителите на биото заявиха, че са помолили ставките за данъка им да бъдат поне колкото в Румъния и Гърция. Беше подчертано, че в Сърбия има нулева ставка за биологични продукти.

По думите на браншовиците министър Танева е дала заявка, че темата ще се обсъжда, а премиерът Борисов е казал, че ще го има предвид в края на месеца, когато парламентът се върне на работа.

В обхвата на дебата за новия бюджет пак ще бъде повдигната темата с обратното начисляване на ДДС, заяви земеделският министър.

Танева припомни, че въвеждането на обратното начисляване на ДДС за сектор "Зърнопроизводство" е било задари силното източване на ДДС по веригата от производител до преработвател. Тогава бюджетът е губел много от тези измами, както и от съдебните решения в полза на добросъвестните преработватели. 

Десислава Танева:Тук е малко по-трудно и заради големия сив сектор. Не само за плодове и зеленчуци, а и за млякото и месото въпросът е същият." 

Това ще се обсъжда есента, когато започва бюджетната процедура за следващата година. Една нотификация за обратно начисление на ДДС се взема с месеци.

В Европейския съюз всяка членка си има свой данъчен режим -  висок корпоративен данък с диференцирана ставка ДДС или, както е при нас, нисък корпоративен данък с единна ставка. Всичко е въпрос на решение за това, какъв да е данъчният режим.