Дали родните животновъди са готови да посрещнат проверките на терен за поддържане на пасищата, след като едноседмичният бонус срок изтече? Някои със сигурност не са. Заради продължителните валежи през последните дни, не мога да си окося тревата, проплака пред Агри.БГ стопанин на крави.

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

Метеорологичните условия бяха причината министър Бозуков да наложи временна забрана за поддържане на затревените площи в пожароопасното време. Същите сега продължават да възпрепятстват фермерите, след като забраната падна. „Не сме готови за проверки. Всичко е прогизнало, не може да се влезе”, споделя животновъд от Западна България.

„Беше ни забранено да косим пасищата, сега пък започна дъжд. Не стига че няма фуражи, че те са скъпи, ами сега ливадите, в които има сено и искаме да го приберем за храна, сме принудени да минем с мулчерите и да го унищожим, коментира фермерът.

Според него е редно министерството да даде още 7 дни глътка въздух на стопаните, за да могат да приберат храната за животните си. Той подчертава, че след дъждовете тревата може и да се възобнови, което ще е добре за животновъдите. „В момента има страхотен недостиг на фуражна маса и ние храним животните все едно е зимно време”, споделя още говедовъдът.

В сектора обаче има притеснения, че сроковете за проверките са обвързани с плащанията към стопаните. „Нека не забравяме, че всяко удължаване на проверките, удължава и срока на самото плащане”, обърна внимание пред Агри.БГ Бойко Синапов. Това доведе до друго предложение от страна на фермерите. „Ако е видимо, че проверяваното лице не е окосило тревата си не защото е недобросъвестно, а защото изчаква благоприятно време, това да се отбелязва в протокола без да води до санкция”, предлага засегнатият от дъждовете животновъд.

Друга идея, споделена от родните стопани, е да се прави една санитарна коситба в края на стопанската година, а сега да се признава това, което животните са го изпасли. Има предложения животните дори да оползотворяват шумата от храстите. Според браншови асоциации, внесли предложения в аграрното министерство, необосновано е в пасищата да се режат дървета, храсти, билки – все полезни за животните храни.