Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще открие официално жътвената кампания на 3 юли в землището на община Пазарджик, на изхода на града в посока село Добровница, съобщиха от Асоциацията.

Пшеницата почерня на места

Програмата започва от 10:00 ч. Домакин е Съюзът на производителите на зърнени и маслодайни култури – Пазарджик. Поканени са министърът на земеделието, Десислава Танева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. 

По традиция стопаните ще направят и традиционното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. Това е европейска инициатива, в която се включват 12 държави от Централна и Източна Европа. 

Проектът стартира през 2012 г., като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в участващите 12 държави. 

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта. 
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Комбайните влязоха в полетата с ечемик в Добруджа

Дъждът осуети жътвата на ечемика

Пшеницата в Силистренско - с близо 40% по-ниски добиви