Валежите и гръмотевичните бури продължават, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Обявен е жълт код за цялата страна, а заради дъждовете на места жътвената кампания на ечемика беше отложена.

Агропрогноза: Кога идват по-интензивните валежи?

Система от ниско атмосферно налягане на Балканите ще задържи времето у нас облачно и дъждовно през цялата седмица. Днес следобед и през утрешния ден се очакват интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. 

Има и опасност от градушки, предупреждават синоптиците. Към края на седмицата температурите ще се повишат на места до 27 градуса, но валежите ще продължат, предимно в следобедните часове.

Дъждът е дълго чакан от земеделците, но сега пък той е на път да нанесе щети на реколтата заради обилните си количества. През последните дни жътвената кампания на ечемика стартира на много места в страната.

Но непрестанните валежи спряха комбайните и сега стопаните чакат да изсъхне малко, за да влязат в ечемичените площи.

„Както нямахме дъжд много време, сега от седмица вали всеки ден през следобедните часове. Частично някои колеги са влезли в ечемика, но дъждът като цяло затруднява жътвата", сподели пред Агри.БГ Стоян Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол.

Стоян Александров: "Вчера открихме жътвената кампания в община Тунджа, но дъждовете, които продължават да падат, а и се очакват през следващите дни, реално ни пречат за жътвата на ечемика. В нашия край тази година площите с ечемик са по-малко и бяха в задоволително до добро състояние за разлика от пшеницата. Аз лично, а и повечето колеги, планирахме да жънем тази седмица, но времето просто не ни позволява."

Метеорологичните прогнози сочат, че по-интензивни ще са валежите в централните и източните райони на страната. През цялата седмица ще има условия за купесто-дъждовна облачност с краткотрайни, на моменти интензивни превалявания с гръмотевици. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

СЕПП: 90% от бенефициентите обработват под 1000 дка

Подмярка 4.1: Вижте насоките за кандидатстване

Опасност: Неприятели нападнаха лавандулата в Добруджа