Близо 30% по-ниски добиви пшеница се очакват в Силистренско, прогнозира Областна дирекция "Земеделие" (ОДЗ), цитирана от БТА. Между 420 и 450 кг/дка зърно от културата ще съберат стопаните през 2020 г., твърдят от институцията.

Пшеницата почерня на места

За сравнение миналата година жътвата приключи при среден добив от 619 кг/дка, пак по данни на ОДЗ-Силистра. През този сезон обаче сушата нанесе сериозни поражения на посевите в Североизточна България, като дори се наложи някои площи да бъдат разорани. Невижданото безводие се отрази на развитието на пшеницата, а експерти посочват, че земеделските стопани също допускат грешки при избора на сортовете и торенето.

Прогнозата за ечемика е да донесе между 400 и 430 кг/дка в Силистренска област. Жътвата му вече е започнала.

Данните за тази година сочат, че в Силистренско са засети 441 520 декара пшеница и 35 890 декара ечемик.

Техните колеги на юг, в крайграничната ямболска община Болярово, също очакват по-ниски добиви с до 50% при зърнените култури, съобщава БНР. Освен сухото време причина за по-слабата реколта са и вредителите.

Най-засегнати от продължителното засушаване са есенниците в планинските райони и там добивите ще са наполовина спрямо миналогодишните. В равнинната част добивите ще са с около 20% по-слаби, прогнозират специалистите.

Наред с липсата на достатъчно и навременни валежи, пшеницата е масово нападната от житни мухи и оси, и се е наложила допълнителна обработка с инсектициди.

Миналата година добивите също не бяха сред рекордните. При ечемика достигнаха 370 кгдка, при 450 кг/дка през 2018 г. При пшеницата от декар пък средно бяха прибрани 405 кг, при 550 кг/дка през предходната година.