Обвързаната подкрепа за оранжерийно производство трябва да се разпределя спрямо вида оранжерия – отопляема или неотопляема. Така е много по-справедливо”, споделя мнение пред Агри.БГ зеленчукопроизводителят от село Мало Конаре Иван Кабуров.

До Европрокуратурата: Фермер разказва за корупционна схема с участието на държавни служители

Той обръща внимание, че направеното разграничение по този показател в извънредните помощи, които бяха достъпни за подсектора, са показали, че това е правилният и справедлив начин за подпомагане на оранжерийното производство у нас. 

Видя се колко малко отопляеми оранжерии има у нас и как трябва да се разпределят помощите. В подпомагането заради войната в Украйна се заложи изискване за доказване на разходи за отопление – документи за котел и фактури за пелети, газ.., което беше определещо за големината на финансовата помощ. Това трябва да продължи”, коментира Кабуров.

По думите му оранжериите, които се топлят имат около 30 – 40 хил. лв. разходи за един декар, в зависимост от това какво е отоплението.

"Втората и третата помощ заради войната в Украйна дадоха ясен сигнал за това какво трябва да е правилното разпределяне на средствата по обвързаната подкрепа за оранжерийни производители. При тези помощи отопляемите имаха в пъти по-високи ставки. Оранжериите, които не се отопляват, нямат такива допълнителни разходи, освен че сменят найлона на 5-6 години”, подчертава оранжерийният производител от Пазарджишко.

Иван Кабуров: При обвързаната подкрепа още няма такова разграничение. Нужен е критерии, когато се чертае още да се въведе отметка за отопляема и неотопляема оранжерия в документите.

Според него по този начин може да се стимулира истински ранното или дори целогодишно производство на зеленчуци в родните оранжерии. Именно те са първите на пазара всяка година, но предизвикателствата с цените на енергоизточниците и голямата конкуренция на вноса правят все по-нерентабилно това производство.