Студенти от Тракийския университет – Стара Загора ще провеждат практиката си във фермата на Недко Митев в добричкото село Овчарово. Решението за бъдещото сътрудничество между учебното заведение в лицето на ректора доц.д-р Добри Ярков и една от най-големите кравеферми у нас е взето в началото на март, уточняват от висшето училище. 

Ученици показаха майсторлък при управлението на трактор

Студентите от Ветеринарномедицинския и Аграрния факултет ще могат да провеждат практически занятия в модерното стопанство и да се запознаят с иновациите, внедрени в растениевъдството и животновъдството на фирмата. Освен мляко и млечни продукти, в Овчарово се произвежда и месо. 

В добруджанската ферма се отглеждат над 7 000 млекодайни животни. Те се изхранват с фураж, произведен в стопанството, в което се обработват 60 000 дка земя. Иновативната ферма е пример за затворен цикъл на производство, като в целия процес са внедрени съвременни технологии и се осъществява стриктен контрол на качеството. При производството на млечни  и месни продукти се следи както за тяхната чистота, така и за хранителните вещества – протеини, въглехидрати, мазнини и др.

В помощ на производствения процес е собствената лаборатория на фермата. Органичните отпадъци се оползотворяват в завода за биогаз в стопанството. 

Фирмата е създадена през 1993 г. В началото е развивала само растениевъдна дейност, в последствие се инвестира в производството на мляко и месо. Собственикът на модерната ферма Недко Митев има над 40 години опит в земеделието. Към момента в производствения процес са ангажирани над 350 души.