„Иновативни технологични решения в производството на пъдпъдъчи яйца“ е наименованието на проект на оперативна група по подмярка 16.1 от ПРСР 2014-2020. Дейностите на оперативната група в България, с координатор „Грийн ливинг фарм” ЕООД, която ще изпълнява своя проект на обща стойност от 48 022 евро в периода 2020-2023 г., ви представяме в 193 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации

Агроиновации: Микоризиране на лешник и слива за производство на трюфели

Проектът на оперативната група се изразява в партньорство между научен институт и земеделски стопанин като основа за създаване на сътрудничеството е специфичността на процесите на отглеждане и реализация на пъдпъдъчи яйца и произтичащите проблеми от това, като чрез лиофилизация, последващи лабораторни тестове и анализи за качествените промени ще бъде създаден нов иновативен продукт.

Основният проблем пред производителите на пъдпъдъчи яйца е липсата на постоянен пазар, което произхожда от сезонността при търсенето на тези продукти. Лятото търсенето намалява значително, поради което продукцията се изхвърля без да се употребява. Ето защо отглеждането на птици за яйца, различни от кокоши е доста рисково. Чрез процеса на лиофилизация ще се получи продукт, който има голяма годност и в същото време е запазил изцяло полезните си свойства.

Потребителите, запознати с ползите от консумацията на пъдпъдъчи яйца, ги използват предимно като съпътстващ хранителен режим при лечението на някои заболявания поради многобройните активни вещества, които влияят благоприятно, но от друга страна пресните яйца не могат да се съхраняват дълго време, а голяма част от протеините се разграждат до 48 часа след снасяне. Всички тези проблеми могат да бъдат решени с иновативни технологии, методи и процеси.

Сред целите на проекта са създаване на сътрудничество между земеделски стопани и научни институти чрез създаването на оперативна група за разрешаване на проблеми в определени сфери и създаването/внедряването на нови продукти; по-добри условия за развитие на земеделското производство, развитието на отрасъла чрез предоставяне на възможности за разширяване на приложенията на продукцията на пъдпъдъчите ферми, чрез създаването на нов иновативен продукт; повишаване на производителността на стопанствата и ефективно използване на ресурсите. Така чрез лиофилизацията се създава продукт, с по-голям кръг от възможности за прилагане в повече сектори, както и производство на качествени и безопасни храни и здравословен начина на живот.

Планирани дейности в проекта са осъществяване на сътрудничеството във връзка с изпълнение на иновативен проект, дейности свързани с административното подсигуряване на проекта, анализи и лиофилизация на яйца от пъдпъдък от екипа на Институт по криобиология и хранителни технологии както и дейности за отглеждане на птици и производство на яйца в контролирана среда от земеделския стопанин за целите на проекта, което включва и дейности по отглеждане на птиците и транспортиране на земеделските продукти и дейности по популяризиране на проекта и спазване на изискванията за популяризация на проекта и програмата, с цел достигане до по-широк кръг заинтересовани лица.

193 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!