Министерството на земеделието на САЩ официално отдели 10 млн. за изследвания в областта на биопродуктите и биогоривата, насочени към автомобилната индустрия, съобщи GreenTech.bg .

Ако някой все още се чуди защо едно министерство на земеделието ще участва в автомобилно производство, достатъчно е да погледне отново думата биопродукти.

Част от мисията на програмата е да помогне на селското стопанство да разработи едни нови пазари, свързани с факта, че производителите на автомобили използват все повече – и ще използват все повече – биопластмаси и други био материали.
Пресилено е да се каже, че в недалечно бъдеще колите ще растат по дърветата, но със сигурност в тях ще има устойчиви автомобилни части, изработени от био-източници.

Защо това е важно и заслужава толкова много внимание? Ето някои причини. Биопластмасите, биогоривата и други продукти, извличани от растителни култури, осигуряват дългосрочен стимул за опазване на обработваемата земя и вода. Те ще насърчат земеделието.

В контекста на добива на изкопаеми горива и особено текущия дебат относно така наречения фракинг, който заплашва безопасността на водните ресурси, биопродуктите от растителни представляват далеч по-устойчив метод за създаване на работни места на локално ниво.

Автомобилната индустрия все повече залага на биологични продукти и има икономически ползи от това. Бумът на автомобилните биопродукти съпътства появата на по-екологичните, електрически превозни средства и налагането на по-строги стандарти за енергийна ефективност, при които теглото е критичен фактор.

Биопродуктите са шанс автомобилните производители да намалят теглото на автомобилите. Но не само това. Биопродуктите в някои случаи носят възможност да се постигне по-голяма здравина и издръжливост, отколкото с техните нефтохимически „колеги“.

Някои автомобилни производители са особено активни в борбата с използването на нефтопродукти и залагат на много рециклиране наред с разработването на нови биопродукти. Използват се седалки от възглавници от соева пяна, рециклиран деним за килимчетата, пълнеж от пшенична слама за клетките за съхранение, дървесна целулоза за заместител на стъклопласта. Някои разработчици работят по създаването на автомобилни гуми от глухарче. Подобен материал би намерил приложение за за други вътрешни части като стелките и поставките за чаши.

Други области на изследване в автомобилната индустрия обхващат и други странни материали и суровини като например кокосови люспи, кравешки кости и пилешки пера.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!