Изминалата 2019 г. за Италия е четвъртата най-гореща година за последните над 200 години, отчита Националната асоциация на земеделските производители след анализ на данните от Комитета за научни изследвания. Оттам обръщат внимание на все по-видимия нарушен ритъм на сезоните, пише изданието SadyOgrady.

Евростат: Един пазар, сериозни разлики в приходите

Специалистите от Италия подчертават, че около Коледа са измерени изключително високи температури. На места те са достигали 20 градуса по Целзий. Средната температура за 2019 г. е била с 0,8 градуса по-висока от показателя, отчетен година по-рано.

Земеделската асоциация Coldiretti отбелязва, че ефектите от рекордната жега имат ясно въздействие върху природата. Сезоните през годината вече не съществуват. Като пример се дава Апулия, където крушовите дръвчета цъфтят по никое време заради по-високи, пролетни, температури. Фермерите прибират през декември преждевременно узрели броколи, карфиол, целина, магданоз, копър, цикория или магданоз.

Това, което тревожи земеделските производители, е възможността за бързо понижаване на температурата на въздуха. Рязко захладняване ще има катастрофални последици за посевите и ще се отрази на реколтата през пролетта и лятото.

Италианското селско стопанство все повече се сблъсква с екстремни явления. Те са толкова начесто, че се възприемат като новата норма. Увеличил се е броят на гръмотевичните бури, вихрушките и градушките. Загубите, причинени от природните бедствия, са за стотици милиони евро.

През 2019 г.  температурите през есента са били с почти 1,4 градуса по-високи, сравнено с обичайното за сезона. Най-горещите лета през последните няколко десетилетия са през 2003, 2015 и 2018 г.