Световни имена ще предложат дългосрочни решения за качествено производство и добра реализация на български плодове и зеленчуци. Това ще се случи на бизнес форума InteliFresh 2020 на 31 януари 2020 г. в Интер Експо Център, София, съобщават организаторите. 

Светът на плодовете и зеленчуците вече не е същият

Следвайки мотото си „От градината до щанда“, третото издание на събитието отново ще срещне производители на плодове и зеленчуци с големи търговски вериги, български и чужди търговци и преработватели, както и с доказани доставчици на технологии и услуги. 

Организатори: „За първи път гостуват водещи експерти от Италия и Унгария. Традиционно участват и холандски анализатори.“

Данните сочат, че през последните пет години площите и производството на плодове и зеленчуци в България растат. Увеличава се и износът. Все по-често българска прясна продукция с международни сертификати намира място по щандовете на търговските вериги в страната. Делът ѝ обаче все още е малък. 

Преминаването към качествен растеж в сектора започва още със самото планиране на производството. Холандецът Пиет Схотел от Fruit Consultancy Europe ще запознае участниците с потенциалните печеливши ниши в Европа. 

За да се възползват от тях обаче, българските производители трябва да са в крак с тенденциите в производството. Макар и новите градини да са много, огромната част от тях са създадени със сортове, които са били „нови“ някога. За да споделят своя опит, на InteliFresh 2020 идват експерти на два от най-големите овощни разсадника в Италия – Salvi и TopPlant. 

Те ще запознаят гостите на форума с това, кои са сортовете, които покоряват европейския пазар днес, какви са последните достижения в селекцията и производството на посадъчен материал, както и ще дадат ценно ноу-хау за създаването и поддръжката на една модерна овощна градина. 

Водещи български и международни доставчици на технологии ще разкрият своя опит в грижата за овошките и зеленчуците, иновациите за прецизно и автоматизирано производство, подготовката на продукцията за пазара – от следберитбената обработка през окачествяването и сортирането до опаковането и съхранението.

Финансовите експерти на ДСК Агро отново ще са в готовност да подпомогнат цялостното осъществяване на успешна инвестиция – от градината до щанда.

Организаторите обръщат специално внимание на оранжерийното производство, а какъв по-добър източник на знания и опит в тази сфера от Нидерландия и Rabobank – световния лидер във финансирането на агробизнеса. Синди ван Райсвик ще представи спецификите и глобалните тенденции при оранжерийните производители. 

Според статистиката все още голяма част от българското производство на плодове и зеленчуци е насочено за преработка, а преходът към премиум пресни пазари изисква време. Затова програмата на форума предвижда дискусии по коренно различен бизнес модел.

За изискванията и тенденциите в отглеждането на череши и сливи за преработка ще говори най-големият преработвател в България – Микеле Санторели. Той ще представи и възможностите, които разкрива съвместен проект с италианския гигант Фереро за развитие на лешникови насаждения в България. 

Организатори: „InteliFresh ще предостави на производителите на плодове и зеленчуци възможности за преки бизнес контакти с всички компании на форума.“

Участниците ще могат директно да договорят сделки с търговските вериги, други български и чуждестранни търговци и преработватели, както и да поставят началото на дълготрайни партньорства с водещи доставчици на технологии, техника и услуги.

„Вярваме, че ще помогнем българските плодове и зеленчуци да стъпят по-уверено на световната карта, а потребителите да имат по-голям избор на качествена родна продукция“, казва Николай Вълканов – директор на ИнтелиАгро.

Събитието се организира от Фондация ИнтелиАгро с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия. Регистрациите за InteliFresh 2020 вече започнаха на www.agroevents.eu