Интересът към отглеждането на лавандула не е спаднал въпреки тежката 2020 г., слабата реколта и ниската цена. От обработваеми над 900 000 дка земя в община Генерал Тошево вече са създадени над 37 000 дка с лавандулови насаждения. 16 са дестилериите за добиване на масло.

Не изпускайте сроковете през юли

Всичко това обобщи кметът на добруджанската община Валентин Димитров по време на кръгла маса, организирана в рамките на Седмия фестивал на лавандулата в града.

„Лавандуловият капитал на страната е в Добруджа и то точно в Генерал Тошево“, подчерта Нина Гиргинова, председател на сдружение „Национален фестивал на лавандулата“. Дамата допълни, че от 2012 г. България е безспорен лидер в производството на лавандулово масло.

„Генерал Тошево е общината с най-много площи лавандула. Не е случайно, това е лавандуловата столица на страната. Тук има между 35 000 и 40 000 дка с насаждения. Общо в добруджанския регион декарите са над 140 000“, уточни Гиргинова.

На форума за първи път присъстваха представители на научните среди в лицето на доц. Нели Грозева, зам.-ректор на Тракийския университет, и доц. Ана Добрева от Института по розата в Казанлък. Учените акцентираха върху качеството на произведеното масло и адекватния избор на сортов състав. 

„Жънем ли правилно и в точния момент лавандула?“, попитаха присъстващите земеделски стопани, притеснени от ежедневните валежи в Добричка област.

„Цъфтежът на растенията закъснява с 2 седмици. Най-добро качество се постига при цъфтеж над 60 % в насажденията. Трябва да се следи и да се избере точният момент. Насажденията в Добруджа на този етап изглеждат страхотно“, обобщи доц. Ана Добрева.

В момента производители от Добруджа са започнали прибирането на лавандуловия цвят, за да преценят доколко е готов за дестилиране. Това са първи проби, масовата кампания се очаква да започне 13-14 юли, категорични са стопаните. 

Акцент в производството на етерично-маслената култура трябва да бъде качеството. Едва тогава производителите ще могат да получат цена за добитото лавандулово масло, стана ясно по време на дискусията. В момента търговците и прекупвачите не обявяват цена, очакват се първите добиви от дестилериите. Последните сделки на лавандулово масло в региона на Добруджа са сключени на 50 лв./кг.