Работата на полето кипи. Въпреки че приключи подаването на заявления за Кампания 2021 и директните плащания за Кампания 2020, би трябвало работата да не стихва и в държавните служби по земеделие. Амбицията на земеделското министерство е да изчисти всички забавени проекти по ПРСР до края на годината, за да се осигури капацитет за големите приеми по подмерки 4.1 и 4.2. 

План ускорява работата на ДФЗ

Относно доплащанията по Кампания 2020, за които много стопани се вълнуват и се чудят какво се случва – по неофициална информация на Агри.БГ всички директни плащания са изчистени до 29 юни. Очакваме ДФЗ да изпрати официален отговор до редакцията ни с посочен горещ телефон, на който бенефициентите с казуси да получат отговор.

Има ясноти и около още две дати. Едната е свързана с повторния прием по подмярка 21.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1“. Крайният срок беше 4 юни, така че тук също може да се очаква плащане през летните месеци. 

Втората чуденка е за отварянето на подмярка 4.2 за преработка, чийто прием трябваше да се състои от средата на юни до края на ноември. До 8 юли тече обсъждане на новия проект на критериите за кандидатстване, така че вероятно и там ще има включване съвсем скоро.

Подмярка 4.1 за инвестиции

До 30 септември се подават проектни предложения по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ вече е увеличен на 431 997 100 лв. Проекти могат да подават земеделски производители, регистрирани като такива най-рано преди 3 години, и да имат стандартен производствен обем от 8000 евро.

Преструктуриране и конверсия на лозя

От 29 юли до 12 август ще се проведат два приема по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Първият прием ще бъде между 29 юли и 4 август за предоставяне на финансова помощ, предвиждащи авансово плащане до 15 октомври 2021 г. и приключване на дейностите през финансовата 2022 г. Вторият прием ще бъде между 30 юли и 12 август за предоставяне на средства през финансовите 2022 и 2023 г.

Организации на производители на плодове и зеленчуци

От 1 юли до 1 септември организациите кандидатстват за финансиране на нови оперативни програми. Те трябва да са създали оперативен фонд и да изготвят оперативна програма. Максималната продължителност на оперативните програми, одобрени след 2020 г., е три години.

Съфинансиране на застраховки 

До 30 юли земеделските стопани кандидатстват по схемата „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. За овошки, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Зърнени и маслодайни култури се подпомагат с до 21 лв./ха при застрахователна премия от 60 лв./ха.

Контрол на доматен миниращ молец

До 15 октомври тече прием по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец“. Бюджетът е 500 000 лв. Документи за покупка на продукти се отчитат до 29 октомври, а срокът за изплащане на средствата е 15 декември 2021 г.

Сертифициране по GLOBAL G.A.P.

До 30 септември се приемат заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBAL G.A.P. Успешно приключилата сертификация се доказва до 30 ноември. Срокът за изплащане на помощта е до 30 работни дни от представяне на документите.