На 3 юли Генерал Тошево отново ще се превърне в „лилавата“ столица на страната. Тогава добруджанският град ще бъде домакин на Седмия фестивал на лавандулата. Празникът ще събере производители, представители на дестилерии, учени, търговци и любители на ароматната билка и произведените от нея продукти.

План ускорява работата на ДФЗ

Началото ще бъде от 10:00 часа на площад "Бялата лястовица", на който ще бъде организиран лавандулов базар. Там посетителите ще могат да намерят не само етерично масло и козметика, но и да дегустират лакомства и изкушения с вкус на лавандула. 

От 11:00 часа предстои откриване на фотоизложба „Лавандулови импресии“, която да покаже през обектива експресията и спецификата на ароматните лилави полета. Тяхната красота е повод и за организиране в полетата на „Лавандулова пътека“, която ще се води от членовете на туристическо дружество „Добруджанец“. 

„Моята лавандулова Добруджа“ е темата на детската работилница, която ще провокира най-малките да покажат уменията си. По традиция празникът ще продължи с избирането на “Добруджанска кралица на лавандулата“. 

От 17:30 часа е насрочена кръгла маса по проблемите на лавандулопроизводството, която ще бъде открита от кмета.

Производството на ароматната билка и етерично масло от нея отдавна е основен отрасъл и поминък за жителите на общината. В нея се отглежда една трета от лавандулата на Добричка област. В Генерал Тошево преди 11-12 години се създадоха първите насаждения от ароматната трева.

Официалното откриване на Фестивала на лавандулата е насрочено за 19:00 часа. Организаторите са предвидили много музика и танци.