1452 лв. е средната цена на сделките с ниви в Силистренска област през изминалата 2020 г. Това нарежда региона на второ място непосредствено след Добричка област, в която един декар се е търгувал за 2001 лв. и преди Разградска област, в която нивите са се продавали средно по 1168 лв./дка.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Статистическите анализи показват, че в годината на COVID-19 и обявяването на пандемия у нас, цената на нивите край Дунава се е покачила с 3,7 %.

Положителната тенденция продължава. „Субсидиите и евросредствата ускориха динамиката на пазара на земя и днес тя се оказва привлекателна, атрактивна и печеливша стока. Само в района на Добруджа вече има изкупени над 2,8 млн.дка земя от чужденци. Към българската земя засилен интерес имат страни като Китай, ОАЕ, Саудитска Арабия“, обобщава Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра. 

Доходите от рента също потвърждават икономическия интерес към чернозема. През 2021 г. стопаните от Крайдунавска Добруджа отчитат добри добиви и изплащат по 80 - 100 лв./дка.

Това рефлектира върху пазара на земя и купувачите вече са готови да дадат по 2200 лв. за декар чернозем в Силистренска област.

През сухата 2020 г. най-висока е била средната цена на сделките с ниви в община Силистра – по 1 605 лв. за един декар. Най-голямо увеличение на цената на един декар ниви спрямо предходната година е отчетено в община Кайнарджа – с 19,7 %. Обратна тенденция е констатирана в общините Ситово и Тутракан през 2020 г., в които цената на сделките със земеделска земя съответно е спаднала с 18,7 % и 2,1%.

Отношенията между собственици на земя и ползватели не се контролират с адекватна нормативна уредба, смята Кирил Боянов. Браншовикът уточнява, че това не са само поземлени отношения между наемател и ползвател, а са свързани с почвеното плодородие, пазара на земя и др. „Тук стои въпросът имаме ли актуална информационна система за почвените ресурси у нас и изготвянето на актуализирана база данни“, подчертава още Боянов. От години стопаните от Добруджа обсъждат и дават предложения за нов Закон за кооперирането и нов Закон за земята и поземлените отношения.