"Напоителни системи" ще проверява за кражби на вода в района на Каварна, съобщиха от дружеството. В началото на седмицата фермери от града се оплакаха от аварирала водна помпа в станция "Каварна-2", като обявиха, че 3 000 дка със зеленчуци са застрашени от намаленото водоподаване.

Възстановиха напълно напояването в Каварна

"Напоителни системи" обаче има договори със земеделците за осигуряване на воден ресурс за едва 750 дка в местността - за 447 дка пипер, 150 дка бостан и 150 дка със зеленчуци. Поради тази причина изпълнителният директор Снежина Динева разпореди извършването на проверка от отдел „Вътрешен контрол”. Проверяващите в момента са на място, за да установят точното количество вода, което се ползва, и колко декара се напояват.

Резултати от проверката се очакват в началото на следващата седмица. В случай че бъде констатирана кражба на вода или наличие на съмнение за кражба, дружеството ще подаде сигнал до прокуратурата за всеки отделен случай, се казва още в съобщението на "Напоителни системи".

В сряда, 8 юли, беше напълно възстановена работата на авариралата помпа и нормалното водоподаване към производителите. Заради спирането ѝ водният ресурс се осигуряваше по график, през два дни, а сега отново е възвърнат нормалният му режим на подаване през един ден. Съоръжението работи без проблем и доставя заявените от земеделските производители количества вода за напояване, установи инспекция, извършена лично от изпълнителния директор на дружеството.

Разходите за закупуване и монтиране на новото съоръжение са изцяло за сметка на „Напоителни системи”, като земеделските производители не са заплащали нищо, припомнят от там. Въпреки твърденията на земеделците водоподаването за периода на аварията не е прекъсвало и няма опасност за земеделската продукция, категорични са от дружеството.