От язовир "Ястребино" ще бъде отпусната вода за напояване на полетата с ягоди, малини и зеленчуци в района. Това съобщи за Агри.БГ председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков.

Фермери блокират Търговище заради спряно напояване

Фермерите заплашваха с протест, който щеше да блокира пътищата около Търговище, след като по-рано този месец Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви, че за този напоителен сезон, а вероятно - и догодина, повече няма да се отпуска вода за земеделски нужди от водоема. Според ведомството ниският обем на язовира застрашава снабдяването за питейно-битови нужди на град Антоново, който също разчита на съоръжението.

Селскостопанските производители обаче бяха на друго мнение - водата, макар и малко, е достатъчна за години напред, а язовирът е построен именно за да обслужва напояването на земите в района. По-късно към него се прикачва и град Антоново, който обаче може да разчита и на алтернативни източници на вода, смятат те. Притесненията всъщност са предизвикани по-скоро от напрежението от водната криза в Перник, отколкото от реална заплаха. 

Техническа подробност влошава допълнително положението - водозахващането за питейно-битови нужди в язовир "Ястребино" е изградено към водовземната кула за напояване и е на твърде високо ниво, което не позволява обслужването му дори при наличие на значително количество вода в язовира.

Въпреки това "Напоителни системи" и фермерските организации застъпиха мнението, че водният ресурс е напълно достатъчен, дори при това условие. До разрешаване на проблема се стигна след провеждането на междуведомствена комисия по-рано тази седмица. В нея взеха участие представители на управата на град Антоново, земеделски производители и организации, както и представители на "Напоителни системи".

От предоставените данни и доклади стана ясно, че вода за питейно-битови нужди ще има за години напред, което успокои страстите и доведе до положително решение за отпускане на вода за напояване.

"От "Напоителни системи" са разпоредили водолозно обследване в 17 точки два дни преди срещата, за да може да се оценят наносите, състоянието на водната кула и т.н. Към този момент в язовира е имало 17,750 млн. кубически метра вода. В същото време се установи, че средностатистическите нужди на град Антоново за питейна вода за последните 10 години са по 150 хил. кубически метра на година, което е капка от съществуващия обем вода в язовира", разказа Петков.

Комисията прави съответните изчисления и участниците се договарят във водоема да остават като мъртъв обем около 14 млн. кубика. Присъстващите се съгласяват оставащите до сегашния обем на язовира 3 млн. кубика да бъдат използвани за напояване - по 1 милион за юни, юли и август. И ако бъде реализиран допълнителен приток на вода над тези 14 млн. кубика, също да се употреби за земеделски нужди.

"След като се разгледаха всички гледни точки, видяхме, че притесненията, които са били създадени у жителите на град Антоново, бяха премахнати. С помощта на екипа на "Напоителни системи", които са направили изчисленията, и заместник-областния управител на Област Търговище всички си тръгнаха доволни", подчерта председателят на БАМ-Я.

Най-важните фигури обаче - представителите на МОСВ и "Басейнова дирекция", не присъстват на срещата. След провеждането на комисията е съставен протокол с решенията, който ще бъде предоставен на институциите.

Резултатът е задоволителен, но все пак - далече от желаното, подчерта Петков. В предходни години за напояване фермерите са ползвали 15-17 млн. кубика вода, а сега се налага да се ограничат само до 6 млн. кубика. Фермерите от региона на Попово и Опака разчитат на вода основно от язовира и са изградили системи за капково напояване за хиляди левове.

Именно благодарение на новите технологии и сътрудничеството с "Напоителни системи" става възможна и икономията на водния ресурс. Преди водата за напояване се е пускала в началото на сезона и се е спирала чак в края му, а сега това става по сигнал на фермерите, които се координират помежду си и след това подават заявка за поливка до предприятието.