Скъсана дига на напоителния канал "Алеко-потока" е довела до заливането на земеделски площи с царевица и краставици в землището на село Сарая, община Пазарджик. Това съобщи за Агри.БГ Снежина Динева, изпълнителен директор на "Напоителни системи".

Възстановиха напълно напояването в Каварна

В следствие на паднали интензивни валежи през последното денонощие значително се е повишило нивото на отводнителен канал „Дели арк”, което в 9 часа тази сутрин е предизвикало скъсване на част от дигата на напоителния канал „Алеко-потока”. Залетите селскостопански площи не са много, като след оттичане на водата ще се уточни точно колко от тях са засегнати, обясни Динева.

Служители на „Напоителни системи”, клон „Тополница” и клон „Марица” са реагирали незабавно, като са предприели аварийно-възстановителни работи за отстраняване на аварията с помощта на тежка техника, с изсипване на едроломен камък за възстановяване на скъсаната дига на напоителния канал. В събота се очаква да бъде възстановено водоподаването за напояване към земеделските производители в Пазарджишко и Пловдивско по протежение на "Алеко-потока".

"Овладяваме ситуацията с водата, която върви в посока село Ивайло и град Пазарджик. Опасност за населението няма. В село Ивайло водата вече се оттича от шахта, която е отпушена от служители на "Напоителни системи" и тежка техника. В момента правим насип до главния път Пловдив-Пазарджик, за да не бъде залят", обясни Динева.

В близките часове в Община Пазарджик ще заседава кризисен щаб, за да се обяви частично бедствено положение и да се изпълнят спешни аварийно-възстановителни работи по отводнителния канал "Дели арк" и по дигата на "Алеко-потока", която е подкопана..

За възникналата авария са уведомени Гражданска защита и РДПБЗН - Пазарджик. Екипи на „Напоителни системи” ще извършват денонощни обходи и наблюдения на мястото, за да не се допусне риск за живота и здравето на населението, както и да се опази прилежащата инфраструктура.