Водоподаването за напояване в района на Каварна не е спирало за периода на авария на главната помпа в помпена станция "Каварна-2". Това съобщи изпълнителният директор на "Напоителни системи" Снежина Динева за Агри.БГ. Тя направи уточненията във връзка с твърдения на местни производители, че не получават вода и реколтата им е пред загиване.

Сага с безводие в Каварненско

В началото на месец юни вертикалната помпа в станцията аварира, което е нормално и се случва, когато съоръженията не са подменяни от 50-60 години, обясни Динева. От "Напоителни системи" предприемат действия за подмяната и поръчват нова помпа и необходимия за нея кабел. Процедурата и доставката обаче отнемат време.

"За тези 20 дни към земеделците от района продължава да се подава вода по график от останалите две хоризонтални помпи. Те обаче са с по-малък дебит - 15 куб. м и пълнят преливника два пъти по-бавно от повреденото вертикално съоръжение. Затова и поливките се разреждат и вместо през ден, стават през два дни", подчерта Динева.

Новата вертикална помпа вече е налична, а днес се очаква да пристигне и кабелът за нея. Планирано е в сряда тя да започне работа и да възстанови нормалния режим на напояване в района.

"Разходите по подмяна на новото съоръжение са изцяло за сметка на "Напоителни системи", а производителите не са заплащали нищо. Те са заплащали единствено водата, която получават по договор с дружеството", каза изпълнителният директор, като обори твърденията на земеделците, че са им искани средства за ремонта на помпата.

"Напоителни системи" обслужва по договор за доставка на вода 750 дка в района на Каварна. 447 от декарите са засадени с пипер, 150 дка е бостан и 150 дка - със зеленчуци. Това са всички площи, които се обслужват от тази помпена станция, противно на заявеното от производителите, че са застрашени 3 000 дка със зеленчуци заради спряно напояване.

Днес от държавното предприятие са имали среща със зеленчукопроизводителите, от чиято страна срещат разбиране, твърди изпълнителният директор. Служители на дружеството са на място денонощно и имат наблюдения от всички стопани в района. Оплакванията идват само от няколко земеделци, подчерта Динева.

След като новата помпа бъде пусната в действие, изпълнителният директор лично ще посети Каварна и ще извърши проверка дали всичко работи нормално, заяви още тя.