Имаме проблем с напояването. Вече 24 дни нямаме вода за поливане, съобщи за Агри.БГ Екатерина Кирчева, зеленчукопроизводител от община Каварна.

Констатация: Язовирите в Крушари не са виновни за потопа в нивите

Заради продължителното безводие днес на място е проведено събрание, на което са присъствали всички ощетени стопани от региона, служители на Помпена станция „Каварна 2”, която осигурява водата за поливане и на „Напоителни системи” – клон Черно море, гр. Варна. 
 

Зеленчукопроизводител: „Обещанието, което получихме, е в сряда, 8 юли, да имаме вече вода”. 

Екатерина отглежда 160 дка с пипер, домати, патладжани в община Каварна. В нейното затруднено положение са производители от региона, които отглеждат над 3000 дка със зеленчуци, се посочва в сигнал на Асоциация Български пипер.  

Каква е историята на проблема? Потърпевшите разказват, че преди по-малко от месец е изгоряла помпата на станция „Каварна 2”, която осигурява ценната вода за поливане. 

Екатерина Кирчева: Сигнализирахме за проблема още на 6-я ден в „Напоителни системи” ЕАД - клон София. 

Оказва се, че в ПС „Каварна – 2” трябва да се направи ремонт на стойност 20 000 лв., разясни Светослав Петков, който отглежда зеленчуци на открито и в оранжерии в село Селце, Каварненско. Той допълни, че ако до една седмица не се намери решение на проточилата се „сага” с безводието, пиперът отива към загиване. 

За да се отстрани по-бързо проблемът, зеленчукопроизводителите получават предложение да съберат пари за помпата. След като успяват да набавят нужната сума, става ясно, че няма пари и за кабел, който трябвало да дойде от Италия, допълва Екатерина Кирчева.

„Започнахме да изнемогваме, защото до момента постоянно влагаме пари, а се налага да покриваме и сметките за ремонт. А това всъщност нали е държавно предприятие?”, пита още производителката.

„Днес на събранието получихме обещание водата да тръгне до два дни. Решихме да изчакаме и ако тогава не си изпълнят дадената дума, ще пристъпим към сериозни мерки и ще си търсим правата. Зеленчуци се гледат с вода. Вложили сме всичко в тази земя”, категорична е Екатерина. 

„Очакваме да произведем над 12 000 тона зеленчуци. До момента сме вложили около 12 милиона лева в семена, разсади, подготовка на почвата, вода, торове и препарати”, се посочва още в разпространения днес сигнал на Асоциация Български пипер.