Нищим темата за напояването от няколко месеца. От една страна, то е разковничето на проблема все още да не сме си подали Плана за възстановяване, а от друга, не спира размяната на реплики между бившето ръководство на „Напоителни системи“ ЕАД и настоящия служебен премиер относно задълженията на Дружеството.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Последно, на 16 август, Христо Бозуков представи на среща с премиера и браншови представители документ от НАП. Тъй като не сме били там, а и присъствалите на срещата коментират представените данни разнопосочно, поискахме официална информация от Министерството на земеделието относно финансовото състояние на Дружеството, удостоверението от НАП и дали е започнало изпълнението на проектите по подмярка 4.3, чиито единствен бенефициент е „Напоителни системи“ ЕАД. Получихме следния отговор:

„Напоителни системи“ ЕАД има издадено удостоверение за липса на задължения към Национална агенция по приходите. Към настоящия момент сметките на дружеството не са запорирани. Задълженията му са в размер на над 27 млн. лв.

Към днешна дата изпълнението на проектите по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от ПРСР все още не са стартирали.

Приложено имаме Справка за задълженията на дружеството, която обаче е актуална към 5 януари 2021 г., както и удостоверението от НАП, актуално към 16 август 2021 г.

Свързахме се с освободената от длъжността изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева, която описа картинката по по-различен начин. По нейна информация в следобедните часове на 16 август Дружеството е декларирало към НАП новото ДДС за месец юли, което е в размер на малко над 800 000 лв. Тази сума към държавата все още е дължима. Освен това задълженията на „Напоителни системи“ към днешна дата са малко по-малко от 20 млн. лв.

„Много е важно задълженията за ДДС и осигурителни вноски да се заплащат своевременно без закъснения на определените в нормативните актове дати, а именно на 14 и 25 число. Редно е новото ръководство на дружеството да дава актуална и вярна информация“, коментира Динева.

По информация на Агри.БГ на срещата с премиера земеделският министър е посочил, че за да започне ремонтът на обектите по подмярка 4.3 Дружеството трябва да разполага с около 45 млн. лв. банкова гаранция. Затова ние ще продължим да търсим отговори и изпращаме нови уточняващи въпроси към земеделското министерство:

1.    Колко са задълженията на „Напоителни системи“ към 18 август 2021 г., а не към 5 януари 2021 г.?
2.    Има ли новодекларирани задължения към НАП, считано от 16 август?
3.    Отпускането на банкова гаранция за изпълнението на подмярка 4.3 обвързано ли е със задълженията на дружеството?