Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министър Георги Тошев проведоха среща със Съвета на директорите на „Напоителни системи“ ЕАД, която се проведе в МЗХ. На срещата бе представен доклад за дейностите по обектите за предпазване от вредното въздействие на водите и необходимостта от удължаване на договора, с който дейностите са възложени от МЗХ на „Напоителни системи“.

Предмет на разговор бяха и предприетите мерки за осъществяване на услугата „доставка на вода“ за напояване  и необходимостта от разработването на схема за подпомагане на земеделските стопани, по отношение използваната вода за напояване за поливен сезон 2024 г. Обсъди се финансирането по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.“, както и предстоящото сключване на административните договори с Управляващия орган по подмярката.

Участниците в срещата отчетоха необходимостта от извършване на актуално преброяване на поливните площи на територията на страната.  

Разгледана бе също така и възможността за отделяне на средства в бюджета на Министерството на земеделието за възлагане на  функциите „оператор на язовирна стена“ и текущата поддръжка на 19 комплексни язовири, основно предназначени за акумулиране на водни маси за напояване.