Кабинетът отпуска 47 500 000 лева за подпомагане на земеделците заради войната в Украйна и отделно от това осигурява средства за да компенсира цените на водата за поливане.

"Обръщам внимание, че това са средства изключително за малки земеделски производители, тъй като се отпускат по програмата "De minimis"", конкретизира премиерът акад. Николай Денков преди правителственото заседание. 

Също към малките и средни земеделски производители с правителствено решение днес се насочват други 16 милиона лева:

"Те ще са за производители, които използват напояване. С тези средства се осигуряват 80% от цената на водата, която те ползват. С други думи, те ще заплащат само 20% от тази цена", обяви Николай Денков. 

Правителството изпраща още днес и писмо до еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски с искане да се премахне тавана от средства за подпомагане на земеделските производители, обяви премиерът.

Той поясни, че отпадането на тавана вече е комуникирано с Европейската комисия:

"Проведохме предварителни разговори с председателя на Европейската комисия, имаме решение на Министерския съвет, така, че с това писмо официализираме процедурата, с която искаме този таван да отпадне и да могат да бъдат разпределени средствата", отбеляза Денков.