Българска асоциация на малинопроизводителите (БАМ) проведе демонстрационен ден на малинокомбайн OXBO 9120 в насаждения в Попово на 16 април. Над 50 малинопроизводители от цялата страна присъстваха на събитието и имаха възможността да се запознаят с технологията за машинно бране на есенна малина от сорта Херитич. Освен родни производители, демонстрацията посетиха гости от Сърбия, Русия и Белорусия. На форума присъстваха и представители от завода на американската фирма производител OXBO.
 
Генералният мениджър по продажбите на малинокомбаини OXBO за Европа г-н Роджер Доген каза: В България има всички предпоставки за внедряване на иновативни походи както при отглеждане на малиновите насаждения, така и при механизираното прибиране на реколтата от малини.
 
 
В Америка преди повече от 35 години е постигнат предела на човешкия ресурс, който е основен фактор в малинопроизводството, от тогава е започнало внедряването на механизирано прибиране на малини за индустриални нужди.
 
По време на демонстрацията г-н Доген показа,че брането на малини с комбайн не е мит, а реалност благодарение на усилията и иновативния подход при създаване на комбайна.
 
 
От БАМ споделиха, че българските малинопроизводители с голямо нетърпения очакват появата на първите комбайни на малиновите полета в Лозница и Попово, като допълниха, че се надяват със стартирането на новия прием по мярка 4.1 ще създаде възможност да бъдат закупени нови малинокомбайни.