Тлеенето на депото за неопасни отпадъци край село Богдан е ограничено върху участък от 1 дка. Това е констатацията на експертите от РИОСВ- Варна, извършили последващ контрол на сметището. Дейностите по запръстяване на участъка продължават, се казва в констатацията на инспекцията.

Кой обгази Добрич?

Проверката е във връзка с издадените предписания на кмета на община Добрич за потушаване на огнищата в депото, които продължават да тлеят след пожарите преди близо две седмици.

Установено е, че димящият участък е разположен по южния скат на сметището и южният вятър насочва димните газове към Добрич. 

Тлеещото депо край Богдан е една от вероятните причини за продължителното обгазяване на града, а не паленето на растителни остатъци от лавандулови ниви, каквато беше другата версия. Най-силно тежките „аромати” и задимяването се усещат късно вечер и в ранните сутрешни часове, показват подадените сигнали до Пожарната служба и до община Добрич. 

За да контролира качеството на атмосферния въздух, екоинспекцията монтира в центъра на добруджанския град Мобилна автоматична станция, която в продължение на пет дни замерва фини прахови частици. При извършената оценка на резултатите е констатирано наличие на ФПЧ 10 под средноденонощната норма за опазване на човешкото здраве, която е 50 μg/m3. Най-високата регистрирана стойност в Добрич е –34 μg/m3.

Само в ранните часове на денонощията за периоди от около два часа  са регистрирани единични превишения на фини прахови частици, достигащи до 209 μg/m3  фини прахови частици. 

Замерванията показват още, че установените количества серен диоксид, въглероден оксид, азотен диоксид и озон са значително под нормите за съответния замърсител.